ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: Συνταγματικό το χαράτσι, αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος

στε-συνταγματικό-το-χαράτσι-αντισυντ-189986

Δημοσιεύθηκε την Τρίτη η απόφαση (1972/2012) του ΣτΕ, που όπως είχε γίνει γνωστό ήδη από τη διάσκεψη της Ολομέλειας τον Μάρτιο, κρίνει συνταγματικό το «χαράτσι» στα ακίνητα, αλλά αντισυνταγματική τη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους αν αυτό δεν πληρωθεί.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, είχε συνεδριάσει για το λόγο αυτό στις 2 Δεκέμβριο υπό τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Πικραμμένο. Συγκεκριμένα, είχε εξετάσει αίτηση πολίτη, η οποία στρεφόταν κατά του υπουργού Οικονομικών.

Ο πολίτης ζητούσε από το δικαστήριο «να ακυρωθεί η υπ’ αριθ. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 απόφαση του αναπληρωτού υπουργού των Οικονομικών (ΦΕΚ 2298 Β΄/13-10-2011)», δηλαδή το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, που κλήθηκε να πληρώσει με το λογαριασμό της ΔΕΗ με την απειλή της διακοπής του ρεύματος.

Το ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση, κρίνοντας μεν ότι το χαράτσι – εκτάκτως και προσωρινώς – είναι συνταγματικό ανεκτό, με την αιτιολογία ότι η καταβολή του συμβάλει στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας .

Ωστόσο, το ΣτΕ, ακύρωσε την υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος του τιμωρητικού μέτρου της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, με το σκεπτικό ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου