ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντείνεται η ύφεση στην Πορτογαλία

εντείνεται-η-ύφεση-στην-πορτογαλία-192640

Η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες του έτους και κατά 3,3% σε ένα έτος λόγω της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης μετά τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα αυτή βάσει της συμφωνίας δανεισμού της από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εθνική στατιστική υπηρεσία Ine, έρχονται να επιβεβαιώσουν μια πρώτη εκτίμηση που είχε γίνει στα μέσα Αυγούστου.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ προκλήθηκε από "μια έντονη μείωση της εσωτερικής ζήτησης", η οποία έπεσε κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο συνεχίζοντας την ετήσια πτωτική της τάση, έναντι μείωσης 6,1% που σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο, διευκρίνισε η Ine.

"Η εξέλιξη αυτή αφορά εν γένει όλες τις συνιστώσες της εσωτερικής ζήτησης, με μία ιδιαίτερα αισθητή πτώση στις επενδύσεις", οι οποίες μειώθηκαν κατά 18,7% σε ένα έτος, υπογραμμίζει η Ine. Επίσης η κατανάλωση των νοικοκυριών έπεσε κατά 5,9% και οι δημόσιες δαπάνες κατά 3,9%.
Οι εξαγωγές, η μόνη κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας στην Πορτογαλία, συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με μικρότερο ρυθμό, και σημείωσαν άνοδο 4,3% σε ένα έτος, έναντι 7,9% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η ετήσια τάση της πτώσης των εισαγωγών εντάθηκε, σημειώνοντας πτώση -8,1% έναντι -3,8% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η πορτογαλική κυβέρνηση και οι πιστωτές της —η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ— προβλέπουν ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ στη διάρκεια ολόκληρου του έτους, έπειτα από μια συρρίκνωση 1,7% πέρυσι.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) βρίσκονται σήμερα στην Πορτογαλία για την πέμπτη τριμηνιαία εξέταση της εφαρμογής του σχεδίου για το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η χώρα το Μάιο του 2011.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου διάσωσης, η Λισαβόνα δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012 και στη συνέχεια στο 3% στα τέλη του 2013.
Ωστόσο, παρά τις νέες αυξήσεις στη φορολογία, η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας προκάλεσε πτώση των φορολογικών εσόδων και η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη αφήσει να διαφανεί ότι ο στόχος της για φέτος δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί χωρίς να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Η Πορτογαλία περιμένει επομένως το αποτέλεσμα της εξέτασης των πιστωτών της, οι οποίοι αναμένεται να αποφανθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, για να μάθει αν η τρόικα θα της επιβάλει νέες δημοσιονομικές περικοπές ή θα της επιτρέψει να μην εκπληρώσει τον στόχο της.
Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση και αριθμός συντηρητικών τάσσονται υπέρ μιας χαλάρωσης του προγράμματος οικονομικής ανάταξης της χώρας, επιχειρηματολογώντας ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο λιτότητας θα είναι αντιπαραγωγικό για την οικονομική δραστηριότητα, όπως και για τα δημόσια οικονομικά.
Η οικονομική εφημερίδα Diario Economico δημοσίευσε μάλιστα σήμερα μια αίτηση κατά οποιασδήποτε νέας αύξησης των φόρων, την οποία προσυπέγραψαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι μέσα σε μερικές ώρες.

Το σύνολο του πορτογαλικού Τύπου χαιρέτισε εξάλλου σήμερα τις αποφάσεις που έλαβε χθες η ΕΚΤ, η οποία δεσμεύτηκε σε ένα σχέδιο επαναγοράς του χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ευρωζώνη και το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει την Πορτογαλία να ξαναρχίσει να χρηματοδοτείται από τις αγορές χρέους από το Σεπτέμβριο του 2013, όπως προβλέπεται.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου