ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες

ανάσα-για-εκατοντάδες-χιλιάδες-δαν-195435

Θα ανακοινωθεί την Πέμπτη και η 2η μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ μέσα στο τελευταίο τρίμηνο; Το βέβαιο είναι ότι οι δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικό ή καταναλωτικό συνδεδεμένο με το Euribor, ήδη χαμογελούν.

Δείτε, σε ποια δάνεια, οι δόσεις έχουν ήδη μειωθεί ακόμη και κατά 50 ευρώ τον μήνα.

Η πορεία του Euribor τους τελευταίους μήνες, μοιράζει χαμόγελα σε όσους έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με το συγκεκριμένο επιτόκιο (σ.σ πρακτικά είναι όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά το 2008). Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στατιστικά:

1. Το Euribor τριμήνου, περιορίστηκε χθες στο 0,276% καθώς οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν άλλη μια μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου από την ΕΚΤ. Ποιες είναι οι «επιδόσεις» του Euribor το τελευταίο διάστημα;
• Το Euribor τριμήνου έχει υποχωρήσει κατά 4,17% μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες
• Έχει καταγράψει απώλειες 26,2% τον τελευταίο μήνα

• Έχει υποχωρήσει κατά…82,04% τον τελευταίο χρόνο.

2. Το Euribor εξαμήνου, έχει διαμορφωθεί στο 0,553% από χθες. Οι επιδόσεις του Euribor το τελευταίο διάστημα, έχουν ως εξής:
• Το Euribor εξαμήνου έχει υποχωρήσει κατά 2,91% μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες
• Έχει καταγράψει απώλειες 19% τον τελευταίο μήνα

• Έχει υποχωρήσει κατά…69,26% τον τελευταίο χρόνο.

Αυτά για το Euribor. To επιτόκιο της ΕΚΤ –με το οποίο είναι συνδεδεμένα κυρίως τα δάνεια που χορηγήθηκαν κατά το διάστημα 2002-2007- έχει μειωθεί στο 0,75% (ιστορικό χαμηλό) ενώ επίκειται η νέα μείωση του, πιθανότατα στο 0,5% (τουλάχιστον αυτό προεξοφλούν οι αγορές). Τώρα αν θα γίνει αυτή η μείωση στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης ή όχι, θα φανεί.
Τι σημαίνει μείωση του επιτοκίου κατά 0,25%;

Για ένα δάνειο 100.000 με επιτόκιο 3% (ΕΚΤ+περιθώριο 2,25%), η περαιτέρω μείωση του περιθωρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής

Τράπεζας από το 0,75% στο 0,5% θα έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

• Σήμερα, η δόση διαμορφώνεται στα 480,48 ευρώ εφόσον η διάρκεια του δανείου προσδιορίζεται στα 25 χρόνια

• Αν προχωρήσει η μείωση του επιτοκίου κατά 0,25%, για το ίδιο δάνειο, ο δανειολήπτης θα πληρώνει 467,48 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή θα προκύψει μηνιαίο όφελος 13 ευρώ. Κάτι είναι και αυτό.

Η μείωση των επιτοκίων, έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει τη ρύθμιση των δανείων ώστε το ποσό που θα καταβάλλεται να μην υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος. Οπωσδήποτε, η μείωση των επιτοκίων βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.

fpress.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου