ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσαν φέτος οι τιμές στα σχολικά είδη

έπεσαν-φέτος-οι-τιμές-στα-σχολικά-είδη-196388

Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των σχολικών ειδών σε σύγκριση με το 2011.

Μάλιστα, τιμοληψίες της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς σε σημεία λιανικής πώλησης έδειξαν ακόμα και μειώσεις της τάξεως του -20%.

Σε όλες τις επί μέρους κατηγορίες παρουσιάζεται αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η συνολική ετήσια μεταβολή υπολογίζεται στο -8,8% και υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω διάστημα οι διεθνείς τιμές χάρτου παρέμειναν αμετάβλητες, σε αντίθεση, όμως, με τις τιμές πλαστικού, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει μείωση 11,6% στις τσάντες, μείωση 5,6% για την τιμή των τετραδίων σε σχέση με πέρυσι, μείωση 3,3% για την τιμή των μπλοκ, μείωση 5,5% για τα ανταλλακτικά φύλλα, μείωση 0,3% για τα ντοσιέ, μείωση 5,1% για μολύβια και στυλό, μείωση στις ξύστρες 5,8%, μείωση 5,6% στις γόμες, μείωση 1,1% σε μαρκαδόρους και ξυλομπογιές και για το σύνολο των σχολικών ειδών προκύπτει μείωση 8,8%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην ελληνική αγορά διατίθενται προϊόντα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές:
– στα απλά τετράδια οι τιμές ξεκινάνε από 0,25 ευρώ (και κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό φύλλων και την ποιότητα τού εξωφύλλου), ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ξεκινούσαν από 0,58 ευρώ.
– Στα μπλοκ ζωγραφικής οι τιμές ξεκινάνε από 0,30 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 2,20 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,50 ευρώ έως 2,20 ευρώ.
– Στα ντοσιέ – κλασέρ οι τιμές κυμαίνονται από 0,40 ευρώ έως το 2,20 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα η διακύμανση ήταν από 0,60 ευρώ έως 2 ευρώ.
– Στα στυλό και στα μολύβια οι τιμές ξεκινάνε από 0,15 ευρώ και 0,30 ευρώ αντίστοιχα, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,40 ευρώ και τα δύο.
– Στις γόμες οι τιμές ξεκινάνε από 0,30 ευρώ, ενώ πέρυσι ξεκινούσαν από 0,45 ευρώ.
– Τέλος, τις τσάντες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μπορεί κάποιος να τις βρει από 8,99 ευρώ.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης, με την ευκαιρία τής έναρξης τής νέας σχολικής χρονιάς, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, ξεκίνησε ήδη τα προγράμματα ελέγχων για τα σχολικά είδη, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, ενώ η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και το Γενικό Χημείο του κράτους, διενεργούν ελέγχους σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια, τις αναγραφόμενες ενδείξεις, καθώς και τις εμπορικές πρακτικές προώθησης των ειδών αυτών.
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αγορά σχολικών ειδών, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεκριμένα:
– Να αποφεύγουν την αγορά αιχμηρών αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς
– Να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες προφύλαξης, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή χρήση των προϊόντων
– Να λαμβάνουν υπόψη την ηλικιακή επισήμανση των προϊόντων
– Να μην προβαίνουν στην αγορά σχολικών ειδών που παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμα έχουν σχήμα, οσμή, χρώμα ή όψη τέτοιου είδους, (γόμες, πλαστελίνες), τα οποία ενδέχεται τα παιδιά να τα εκλάβουν ως τρόφιμα
– Να επισκέπτονται συχνά την ιστοσελίδα http://www.efpolis.gr/el/rapex.html όπου αναφέρονται όσα προϊόντα αποσύρονται, από την κυκλοφορία και δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
– Τα σχολικά είδη διατίθενται, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το κάθε είδος είναι απαραίτητη. Οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, ενδέχεται να είναι σημαντικές
– Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία τής μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου