ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομπίνα ζημίωσε 31 εκατ. ευρώ το κράτος!

κομπίνα-ζημίωσε-31-εκατ-ευρώ-το-κράτος-215916

Στην εξιχνίαση δύο σοβαρών υποθέσεων λαθρεμπορίας τσιγάρων προχώρησε το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ύστερα από πολύμηνη έρευνα διαπιστώθηκε ότι, στην πρώτη υπόθεση τέσσερις Έλληνες υπήκοοι, οι οποίοι και κατηγορούνται, είχαν συστήσει εταιρεία και είχαν λάβει έγκριση για τη σύσταση φορολογικής αποθήκης στην περιοχή των Μεγάρων, έχοντας εισαγάγει 16 εμπορευματοκιβώτια με καπνικά προϊόντα, οι δασμοί και φόροι των οποίων ανέρχονται στο ποσό των 31.000.000 ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, όλο το περιεχόμενο των καπνικών προϊόντων (193.120.000 τεμάχια τσιγάρα), αποτέλεσε προϊόν λαθρεμπορίου τμηματικά προς χώρες της Ε.Ε., ενώ για να καλύψουν τις παράνομες πράξεις τους οι υπεύθυνοι της εταιρείας εμφάνισαν εικονικές εξαγωγές των καπνικών προϊόντων με πλοίο από το λιμάνι της Ελευσίνας.

Από την έρευνα του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο πλοίο ουδέποτε φόρτωσε τα εμπορευματοκιβώτια με τα τσιγάρα, ενώ το φορτίο του πλοίου ήταν ανεμογεννήτριες και ο πραγματικός προορισμός ήταν η Τουρκία και όχι η Συρία, όπως ανέφεραν στις εικονικές εξαγωγές. Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, ότι εμφάνισαν φορτηγά αυτοκίνητα για τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από την φορολογική αποθήκη έως το πλοίο, τα οποία ουδέποτε πραγματοποίησαν τέτοια μεταφορά.

Στη δεύτερη υπόθεση, στην οποία κατηγορούνται δύο Κύπριοι υπήκοοι, το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, σε συνεργασία με το Ε’ Τελωνείο Πειραιά, κατάσχεσε 21 εμπορευματοκιβώτια με καπνικά (223.990.000 τεμάχια τσιγάρα), τα οποία προορίζονταν για φορολογική αποθήκη που είχε συσταθεί από Κύπριο υπήκοο στην περιοχή του Ασπροπύργου Αττικής. Οι μάρκες των τσιγάρων από τα 18 εμπορευματοκιβώτια είναι μάρκες που κυκλοφορούν χωρίς πιστοποίηση στις χώρες της ΕΕ και μόνο στην παράνομη αγορά.

Όπως διαπιστώθηκε, ο Κύπριος επιχειρηματίας είχε καταβάλει ελάχιστη εγγύηση 50.000 ευρώ και είχε σκοπό να παραλάβει την ποσότητα των καπνικών, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 35.800.000 ευρώ, δήλωσε δε ψευδή διεύθυνση κατοικίας, ενώ δεν είχε υποβάλει ποτέ φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου