ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα για δάνειο “μέσα στην ημέρα” ίσως υποβάλει και η Κύπρος

αίτημα-για-δάνειο-μέσα-στην-ημέρα-ί-255974

Διπλωματική πηγή λέει ότι η Λευκωσία ίσως υποβάλλει αίτημα για δάνειο προς τις Βρυξέλλες "εντός της ημέρας". Προηγήθηκε υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται να διατυπώσει επίσημα ίσως ακόμα και σήμερα αίτημα προς την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος, δήλωσε πριν από λίγο μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Κύπρος πρόκειται να επισημοποιήσει το αίτημα να της χορηγηθεί δάνειο από την ΕΕ εντός της ημέρας, είπε η πηγή, σημειώνοντας πάντως ότι δεν έχει φθάσει ακόμα στις Βρυξέλλες το αίτημα αυτό και ότι αναμένεται "εντός κάποιων ωρών".

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμαντέου Αλταφάζ, είπε από την πλευρά του σήμερα το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι δεν υπάρχει ακόμα "προς το παρόν" τέτοιο επίσημο αίτημα.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η μόνιμη κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει τέτοιο αίτημα. "Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες", είπε εκπρόσωπός της — αναφερόμενος σε συζητήσεις για διμερή δάνεια από την Κίνα και τη Ρωσία, ή για ένα αίτημα της Λευκωσίας να υπάρξει περιορισμένος δανεισμός από την ΕΕ στην Κύπρο, που θα προορίζεται μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Πάντως μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι οι ενδείξεις είναι θετικές για ένα δάνειο από το Πεκίνο, και πρόσθεσε ότι η τελική απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης είχε επαφές στο Πεκίνο με την κινεζική κυβέρνηση για παροχή δανείου προς την Κύπρο, αλλά και για απευθείας επένδυση στην Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κύριος Συλικιώτης συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Λαϊκής Μιχάλη Σαρρή.

Νωρίτερα σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Κύπρου σε "ΒΒ+" από "ΒΒΒ-", με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου