ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτηση για Μνημόνιο από την Ισπανία

αίτηση-για-μνημόνιο-από-την-ισπανία-258589

Με το βλέμμα στραμμένο στο δοκιμαζόμενο ευρωπαϊκό Νότο (συγκεκριμένα στο τρίγωνο Μαδρίτη – Αθήνα – Λευκωσία) συνεδρίασαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Αποστολή τους: να δώσουν απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού προγράμματος και η μοίρα της κυπριακής οικονομίας.

Από τη μεριά της, η ισπανική κυβέρνηση επί της ουσίας χθες υπέβαλε ανεπίσημα το αίτημα για τη διάσωση των τραπεζών της. «Θα παρουσιάσουμε το αίτημά μας μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για κάτι το τυπικό, καθώς ήδη έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε πάνω στον σχεδιασμό της βοήθειας σε συνεργασία με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος ενημέρωσε χθες τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις ανάγκες του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οσο για το ύψος των συγκεκριμένων αναγκών, αυτό υπολογίζεται μεταξύ 51 και 62 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τους ανεξάρτητους λογιστικούς ελέγχους των οίκων Oliver Wyman και Roland Berger που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα ποσά «διαχειρίσιμα» (καθώς είναι αρκετά χαμηλότερα από τα 100 δισ. ευρώ που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι στη διάθεση της Μαδρίτης) και ζήτησε η βοήθεια να καταβληθεί «το συντομότερο δυνατό».

Πολυσυζητημένοι και πολυαναμενόμενοι, οι εν λόγω έλεγχοι, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, πρόκειται να αποτελέσουν τη βάση διαπραγμάτευσης για την επικείμενη ισπανική διάσωση.

Ωστόσο, αυτό που έμενε να ξεκαθαριστεί (και που συζητήθηκε χθες στο Eurogroup) ήταν εάν η βοήθεια θα δοθεί μέσω του προσωρινού EFSF (που θα λειτουργεί έως τα μέσα του 2013) ή του μόνιμου ESM (που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου).

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν άτυπα να χρησιμοποιηθεί αρχικά ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα ο ESM. Το «πρόβλημα» με τον ESM είναι πως τα δάνεια που θα χορηγεί θα έχουν προτεραιότητα ως προς την αποπληρωμή τους σε σχέση με τα λοιπά δάνεια, πράγμα που καθιστά τα ισπανικά κρατικά ομόλογα λιγότερο ελκυστικά στους ιδιώτες επενδυτές.

ΡΩΜΗ

Η συνάντηση των «τεσσάρων»

Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι συναντώνται σήμερα στη Ρώμη, προκειμένου να συζητήσουν ορισμένα βασικά ζητήματα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η πρόταση της Ιταλίας για αγορά κρατικών ομολόγων χωρών με προβλήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης (πρόταση την οποία στηρίζουν Γάλλοι/Ισπανοί και δείχνουν να αποδέχονται Γερμανοί/ΕΚΤ) και το θέμα της διαδοχής του Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup (πάντως ο Μοσκοβισί παρουσιάστηκε χθες να αρνείται τη θέση).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου