ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Και δάνειο και μηχανισμός στήριξης

κύπρος-και-δάνειο-και-μηχανισμός-στήρ-262692

Ο Οίκος BlackRock στις κυπριακές τράπεζες

Ζήτημα ημερών αποτελεί η έγκριση του δανείου από τη Ρωσία, 4 ή 5 δισ. ευρώ, προς την Κύπρο, όπως όλες οι ενδείξεις δείχνουν.

Μόλις εγκριθεί το ρωσικό δάνειο, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να λάβει βοήθεια, ακόμα και 8 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, θα δοθούν για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που παραμένουν προβληματικές λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών.

Εντός των ημερών αναμένονται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,5%. Στα μέτρα αυτά δεν θα περιλαμβάνονται περικοπές μισθών και συντάξεων όπως έχει υποσχεθεί προσωπικά ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας, αλλά θα υπάρξουν μειώσεις στον αριθμό δημοσίων υπάλληλων, αύξηση της φορολογίας, κτλ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επικοινώνησε τηλεφωνικά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα (πλην της Χρυσής Αυγής) και εξέφρασε την αγωνία για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, ζητώντας να σχηματισθεί το συντομότερο κυβέρνηση δυνατόν. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ενόψει και της ανάληψης της κυπριακής προεδρίας. Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών (όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος») έδωσε ανάσες στην Κύπρο για να δρομολογήσει τις εξελίξεις και ήδη σε επίπεδο κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν να σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα.

Όσον αφορά το δάνειο από τη Ρωσία αναμένεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Υπάρχει προσδοκία ότι η χρηματοδότηση από τη Ρωσία θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για μη επαχθείς όρους από το EFSF.

Η Κεντρική Τράπεζα προχωρεί με γοργό ρυθμό στις διαδικασίες ώστε τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών στην Ελλάδα να μετατραπούν σε θυγατρικές μετά από διαγνωστική μελέτη που θα διεξάγει ο οίκος Black Rock.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου