ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα πληρώσετε από 98 ως 146 ευρώ λιγότερες εισφορές στον ΟΑΕΕ

πώς-θα-πληρώσετε-από-98-ως-146-ευρώ-λιγότερε-262777

Οφελος από 98 ευρώ έως 146 ευρώ στο δίμηνο, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία, θα έχουν από τις εισφορές του διμήνου Ιουλίου ? Αυγούστου (που θα πρέπει να καταβληθούν το Σεπτέμβριο) όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες επιλέξουν, με αίτησή τους στον ΟΑΕΕ, να κατεβούν έως και δύο ασφαλιστικές κατηγορίες αξιοποιώντας το νόμο 4075/2012.

Το «πράσινο φως» για την εθελοντική μείωση των εισφορών του κλάδου σύνταξης έως και τις 31/12/2014, «ανάβει» η απόφαση που υπέγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντ. Ρουπακιώτης. Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα επιλογής στην αμέσως κατώτερη ή στη δεύτερη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από την κατηγορία στην οποία υπάγονται σήμερα υποχρεωτικά, έχουν:

1. Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι (δηλ. καταβάλλουν τις δόσεις).

2. Οσοι είχαν επιλέξει προαιρετικά ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, οι οποίοι, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για να επανέλθουν στην υποχρεωτική κατηγορία από την πρώτη του επόμενου έτους (δηλ. από 1/1/2013) και, στη συνέχεια να ζητήσουν να ενταχθούν σε χαμηλότερη κλάση. Η συγκεκριμένη κατηγορία των ασφαλισμένων χάνει δηλ. το όφελος των μειώσεων που θα μπορούσε να έχει από τον ερχόμενο Ιούλιο.

3. Οι παράλληλα ασφαλιζόμενοι στον ΟΑΕΕ και σε άλλο ταμείο (π.χ. ΙΚΑ) με βάση εγκύκλιο την οποία αναμένεται να εκδώσει το Ταμείο. Αντιθέτως, δεν θα έχουν δικαίωμα επιλογής χαμηλότερων ασφαλίστρων, οι προαιρετικά ασφαλιζόμενοι (αυτασφάλιση μετά τη διακοπή δραστηριότητας) και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, οι οποίοι καταβάλλουν προσαυξημένες έως 50% εισφορές αν εισπράττουν υψηλή σύνταξη με βάση το ισχύον πλαφόν.

Η κατάταξη Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο και μετά την αίτηση δίμηνο και ισχύει για όσο διάστημα είναι ενήμεροι στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και στις δόσεις της τυχόν ρύθμισης.

Στελέχη του ΟΑΕΕ εκτιμούν ότι η μείωση των ασφαλίστρων ευνοεί ιδιαίτερα τους οφειλέτες που εντάσσονται σε ρύθμιση, καθώς με την επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας κερδίζουν το ποσό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν.

Η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα γίνεται με αίτηση του ασφαλισμένου και η καταβολή των χαμηλότερων ασφαλίστρων θα αρχίζει από το επόμενο δίμηνο.

Για τις περιπτώσεις που υποβλήθηκαν αιτήσεις μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4075/2012, δηλαδή από τις 11 Απριλίου 2012 και μετά, και πριν τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν καταβάλλοντας τις νέες χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και πάλι από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου.

ΑπώλειαΑν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν προηγουμένως, ενώ όσοι επέλεξαν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν οποτεδήποτε, με αίτηση, να επανέλθουν στην υποχρεωτική.

Υποχρεωτικά θα επανέρχονται, ωστόσο, από την 1/1/ 2015, όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει χαμηλότερη κλάση έως τις 31/12/2014. Οπως υπογραμμίζεται στην υπουργική απόφαση, «θα κατατάσσονται αυτοδίκαια από 1/1/2015 στην κατηγορία που θα υπάγονταν εάν δεν είχαν υποβάλει αίτηση» (θα επιβαρυνθούν, τότε, και με την υποχρεωτική, ανά τριετία αλλαγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία).

Τρία παραδείγματα για τις εισφορές

Ασφαλισμένος που υποχρεούται να καταβάλει 315,59 ευρώ το μήνα και 631,18 ευρώ στο δίμηνο με βάση την 6η ασφαλιστική κατηγορία, μπορεί να επιλέξει δύο κατηγορίες χαμηλότερες, δηλ. την 4η και να πληρώνει 242,58 ευρώ το μήνα και 485,16 ευρώ στο δίμηνο (-146 ευρώ).

Ασφαλισμένος στην 13η κατηγορία που καταβάλλει 488,19 ευρώ το μήνα θα καταβάλει 438,87 ευρώ (όφελος 49 ευρώ το μήνα και 98 ευρώ στο δίμηνο).

Ασφαλισμένος της 4ης κατηγορίας καταβάλλει 242,58 ευρώ και με την αλλαγή στην 2η, θα μπορεί να πληρώνει 186,14 ευρώ (-56,44 ευρώ το μήνα και 112,88 ευρώ στο δίμηνο).

imerisia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου