ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβάθμιση Κύπρου και Ισπανίας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης

υποβάθμιση-κύπρου-και-ισπανίας-από-το-267100

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη την Ισπανία κατά τρεις μονάδες, από A3 σε Baa3, προειδοποιώντας ότι εντός του επόμενου τριμήνου θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την οποία έχει θέσει σε αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Μία βαθμίδα χαμηλότερα στην κλίμακα αξιολογήσεων του οίκου βρίσκονται τα μη επενδυτικά ομόλογα (junk).

Για την απόφασή του ο οίκος επικαλείται πρώτον την πρόθεση της κυβέρνησης της Ισπανίας να δανειστεί μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τον EFSF ή το ESM για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό, σημειώνει η Moody’s, θα αυξήσει το χρέος της χώρας, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης.

Η Ισπανία, συνεχίζει ο οίκος, έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές κάτι που καταδεικνύεται από το δανεισμό για τις τράπεζες μέσω EFSF ή ESM αλλά και από την αυξανόμενη εξάρτησή της από τις εγχώριες τράπεζες για την αγορά νέων ομολόγων. Με τη σειρά τους, οι ισπανικές τράπεζες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, αναφέρει ο οίκος.

Τρίτον, κατά τη Moody’s, η συνεχιζόμενη αδυναμία της ισπανικής οικονομίας καθιστά μία πολύ πιο σοβαρή ανησυχία την ευπάθεια σε μία ξαφνική διακοπή της χρηματοδότησης, από ό,τι αν υπήρχε "εύλογη προσδοκία για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια".

Η Moody’s ανακοίνωσε επίσης υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο μονάδες, σε Ba3 από Ba1, θέτοντας επίσης τη χώρα σε επιτήρηση για νέα υποβάθμιση.

Για την κίνησή του αυτή, ο οίκος επικαλείται τις δυνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία μίας ελληνικής εξόδου από τη ευρωζώνη – ενδεχόμενο για το οποίο, όπως υποστηρίζει, οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου