ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισαγγελία: Να δοθούν στο Δημόσιο τα κατεσχεμένα χρήματα των Energa, Hellas Power

εισαγγελία-να-δοθούν-στο-δημόσιο-τα-κα-270063

Διαδικασία αποδέσμευσης χρηματικών ποσών από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκριση κινεί για πρώτη φορά η Εισαγγελία Πρωτοδικών υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Συγκεκριμένα, με πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ζητείται να μεταβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power. Στόχος της κίνησης της εισαγγελίας είναι να ενισχυθούν τα ταμεία του κράτους, καθώς και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας.

Η πρόταση της κ. Παπανδρέου σχετίζεται με την υπόθεση των δύο εταιρειών, οι οποίες φέρονται να μην κατέβαλαν τις οριζόμενες από το νόμο οφειλές τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος έντεκα προσώπων από τις δύο εταιρείες, αλλά και από τον ΔΕΣΜΗΕ, για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η πρόταση της εισαγγελέως έρχεται μετά από αιτήματα του ελληνικού δημοσίου, του δήμου Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και αφορά την άρση της κατάσχεσης των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών και τον ορισμό του υπουργού Οικονομικών ως μεσεγγυούχου για συνολικό ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει της εισαγγελικής πρότασης και εφόσον γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο υπουργός θα έχει αρμοδιότητα να εκδώσει δίγραμμες επιταγές υπέρ του δημοσίου.

Η κ. Παπανδρέου τονίζει στην πρότασή της ότι η όλη διαδικασία ενεργοποιείται καθώς η ανάκριση είναι χρονοβόρα και επισημαίνει την ανάγκη του δημοσίου για χρήματα, αλλά και τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες η χώρα πρόβλημα ηλεκτροδότησης, καθώς δεν έχουν πληρωθεί ενεργειακοί προμηθευτές. Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην πρόταση, μέρος των χρημάτων που θα μεταβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διατεθεί για το σκοπό αυτό.

Η υπόθεση των δύο εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να χαρακτηριστεί πολύ σοβαρή και να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου περί διαφθοράς αξιωματούχων του δημοσίου, ώστε η ανάκριση να ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή στο Πρωτοδικείο, όπως έγινε και με την υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου