ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: Σοβαρή πιθανότητα προσφυγής στους μηχανισμούς διάσωσης

κύπρος-σοβαρή-πιθανότητα-προσφυγής-σ-271310

Το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης έως τα τέλη του Ιουνίου αναζωπύρωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βάσος Σιαρλή, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει εάν η νησιωτική χώρα θα ζητήσει χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση των κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα ή για την κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Το ζήτημα είναι επείγον. Γνωρίζουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των [κυπριακών] τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου και απομένουν μονάχα λίγες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιαρλή μιλώντας σήμερα, 11 Ιουνίου, σε δημοσιογράφους.

Παρά ταύτα, όταν κλήθηκε να διευκρινίσει εάν η Λευκωσία θα αποζητήσει Ευρωπαϊκή βοήθεια αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, μιμούμενη το παράδειγμα της Ισπανίας, ο κύπριος αξιωματούχος παρέμεινε αινιγματικός.

«Όταν κάποιος υποβάλει αίτημα στον μηχανισμό υποστήριξης, πρέπει να λάβει υπόψη του όλα τα γεγονότα, περιλαμβανομένων των αναγκών που μπορεί να προκύψουν σε προσεχείς περιόδους», σχολίασε ο κ. Σιαρλή.«Συνεπώς, θα ήταν ένα περιεκτικό αίτημα, που θα κάλυπτε όχι μονάχα τις παροντικές συνθήκες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά επίσης μελλοντικές ανάγκες», συμπλήρωσε, αρνούμενος όμως να προβλέψει το ποσό που θα ζητούσε η χώρα, εάν υπέβαλε αίτημα για βοήθεια.

Εάν η μεγαλόνησος όντως καταφύγει στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, θα γίνει η πέμπτη χώρα που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο έπειτα από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Η Κύπρος παραμένει υπό πίεση λόγω των προβλημάτων της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, που έχει εκτεθεί στην ελληνική κρίση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η Λευκωσία θα χρειασθεί να αντλήσει κεφάλαια που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ της χώρας προκείμενου να διασώσει την Λαϊκή Τράπεζα.

skai.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου