ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραδίδεται και η Κύπρος

παραδίδεται-και-η-κύπρος-271407

Ολοένα και πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρει ότι το σενάριο αναθερμάνθηκε μετά από σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βάσσου Σιαρλή.

Ο υπουργός υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ένα πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών –όπως στην περίπτωση της Ισπανίας- αλλά πιθανώς και ευρύτερες δημοσιονομικές… ανισορροπίες.

«Όταν προσφεύγει κανείς στον μηχανισμό στήριξης, λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών που ίσως προκύψουν τον επόμενο καιρό. Συνεπώς, θα πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τις παρούσες συνθήκες και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και μελλοντικές ανάγκες», δήλωσε ο κ. Σιαρλή.

Καμπανάκι στο Προεδρικό

Η πορεία της κυπριακής οικονομίας και το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ιδιαίτερα η εξεύρεση ενός δισεκατομμυρίου οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, για τη Λαική Τράπεζα, συζητήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενημέρωσαν τα μέλη της.

Η ενημέρωση έγινε υπό το φως της σύστασης της Ευρωπαικής Επιτροπής για λήψη μέτρων για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και της απόφασης της Ευρωζώνης για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας.

Κατά τη συνεδρία ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το πώς θα περιορισθεί το έλλειμμα στο 2,5 % για το 2012. Επίσης να δώσει ενδείξεις για το περιεχόμενο των νέων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, αφού έως τώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Κατά τη συνεδρία θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για την κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο Βάσος Σιαρλή μίλησε για το στόχο να επιτευχθεί πλήρως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2014, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς σε μια ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, κάτι που όπως σημείωσε, «δεν είναι απαραιτήτως κακό αν γίνει με τους σωστούς όρους». Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για διακρατικό δανεισμό, τον οποίο και δεν απέκλεισε, και σημείωσε πως στην περίπτωση που η Κύπρος καταφέρει να πάρει δάνειο, τότε θα έχει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με το Μηχανισμό Στήριξης, ώστε να πετύχει καλύτερους όρους.

Στη δική του παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε πως δεν είναι σωστό να στέλλεται διεθνώς το μήνυμα ότι η κατάσταση είναι τραγική, και σημείωσε πως γίνονται αξιέπαινες προσπάθειες τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών αρχικά έκανε μια παρουσίαση της παρούσας κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας πως η Κύπρος έχει επηρεαστεί πολύ από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη διασύνδεση της με την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στήριξη που θα λάβει η Ισπανία από το Μηχανισμό σε σύγκριση με μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση της Κύπρου με την ΕΕ, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι παρακολουθώντας τη συζήτηση για την Ισπανία, «θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ένα πάρα πολύ καλό πακέτο βοήθειας». Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να χειριστεί το θέμα, όπως η Ισπανία και να αποφύγει αυστηρούς όρους.

Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση συνθηματολογούν ότι είναι εναντίον της λιτότητας και νομίζουν, είπε, ότι θα αποκρύψουν το γεγονός πως αυτό που εννοούν στη πράξη, είναι ότι τάσσονται εναντίον του νοικοκυρέματος στο δημόσιο, φορτώνοντας την λιτότητα στους πολίτες.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, είπε ότι η κυβέρνηση, μπορεί με μέτρα κοινωνικά ισορροπημένα, να είναι εντός των προσδοκιών και αποφάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής, ώστε να διεκδικήσει σε περίπτωση που προσφύγει στο Μηχανισμό, να πάρει αυτά που πήρε η Ισπανία.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι εδώ και 4 χρόνια, περιμένουμε από την κυβέρνηση μέτρα, τα οποία δεν λαμβάνονται. Θα μπούμε στο Μηχανισμό Στήριξης, υποστήριξε, όχι μόνο λόγω των τραπεζών, αλλά λόγω της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα οικονομικά αποτελεσματικά και ταυτόχρονα δίκαια και ισορροπημένα. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποδείξουμε ότι είμαστε αξιόχρεοι.

Αποτυχημένη η συνταγή

Mετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην προσφυγή της στον μηχανισμό. Η διάσωση δεν θα αφορά μόνο τις τράπεζες κι έτσι σ΄αυτήν την περίπτωση ο κλοιός θα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικός. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, το γεγονός, ότι η Ισπανία θα τελεί υπό την εποπτεία των διεθνών δανειστών της ασχέτως, εάν το μνημόνιο περιλαμβάνει διαφορετικούς όρους, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη.

Τέλος προκύπτει το εξής ερώτημα. Πόσο πετυχημένο θα είναι το μνημόνιο; Την απάντηση δίδει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος προεξόφλησε την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Παρά την αισιοδοξία και την θερμή αντίδραση των αγορών, ο οικονομολόγος υποστήριξε σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο πρακτορείο Reuters ότι η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοεξάρτησης τραπεζικού συστήματος και δημοσίου χρέους, σε μία «οικονομία βουντού», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προέκρινε ως μόνη λύση για την ευρωζώνη τη δημιουργία ενιαίας τραπεζικής αρχής και την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης.

Zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου