ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

μπαραζ-προειδοποιησεων-απο-την-ευρωπ-274582

Νέα μηνύματα για τη σημασία των εκλογών της 17ης Ιουνίου έστειλαν χθες Παρίσι και Βερολίνο, με τον Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει ότι το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας και την Aνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι πλέον το θέμα της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά η ταύτιση των Ελλήνων με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.

Σε αυστηρή γλώσσα ήταν και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος σημείωσε ότι οι συμφωνίες διεθνώς γίνονται με κράτη και όχι με κυβερνήσεις.

Και τόνισε πως εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους εταίρους και πιστωτές της, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφραζε την ελπίδα ότι στις 17 Ιουνίου η Ελληνική Δημοκρατία θα επιλέξει τον δρόμο της παραμονής στη ζώνη του ευρώ και ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει με την ψήφο του αυτήν την κατεύθυνση.

Με καράβι που βουλιάζει παρομοιάζει την παγκόσμια οικονομία στο νέο τεύχος του ο Economist. Στο πρωτοσέλιδό του το περιοδικό απευθύνει έκκληση στη Γερμανίδα καγκελάριο ν’ αναλάβει δράση, λέγοντας: «Κυρία Μέρκελ, μπορείτε σας παρακαλώ τώρα να βάλετε μπρος τις μηχανές;»Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφαν Χάρπερ, σε ερώτηση σχετικά με το εάν η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης απάντησε:

«Πρέπει να σεβαστούμε τον ελληνικό λαό. Βρίσκονται μπροστά σε μία επιλογή που αφορά το μέλλον τους. Μια επιλογή που αφορά πρώτα τους Ελληνες και μετά τους Ευρωπαίους. Οι Eλληνες θα εκφραστούν».

«Στη συνέχεια», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ, «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δουλέψουν από κοινού για να δημιουργήσουν ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, το οποίο θα καθορίσει τις κοινές τους θέσεις. Από κοινού μαζί με αλληλεγγύη. Για περισσότερη σταθερότητα και ανάπτυξη».

Η Aνγκελα Μέρκελ, υπεραμυνόμενη της ευρωπαϊκής στήριξης που παρέχεται προς την Αθήνα και αφήνοντας νέες, σαφείς αιχμές πως η χώρα μας πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα αν επιθυμεί τη συνέχιση της βοήθειας, δήλωσε ότι αυτό που διακυβεύεται στην Ελλάδα δεν είναι πλέον «το θέμα της αλληλεγγύης» των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά η ταύτιση των Ελλήνων με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.

«Το θέμα της αλληλεγγύης καθαρά και απλά δεν είναι το πρόβλημα που θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων», σημείωσε η καγκελάριος.

Οι βοήθειες

Oλες οι βοήθειες που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύουν μαζί μιάμιση φορά το ΑΕΠ της χώρας, σχολίασε, συγκρίνοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας με το Σχέδιο Μάρσαλ που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο ανερχόταν στο 3% του ΑΕΠ της περιοχής.

«Το θέμα τώρα είναι πολύ μεγαλύτερο: υπάρχει ταύτιση στην Ελλάδα με αυτό που έχουμε προτείνει; Αυτό είναι το μεγάλο καθήκον που έχουμε μπροστά μας, έχει να κάνει με τα πολιτικά κόμματα, με την πολιτική κουλτούρα», κατέληξε η καγκελάριος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου