ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οι Έλληνες θα θυσιαστούν ως άλλη Ιφιγένεια»

οι-έλληνες-θα-θυσιαστούν-ως-άλλη-ιφιγ-276226
Άρθρο του ακαδημαϊκού Ferdi De Ville σε βελγική εφημερίδα
Την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης, ενώ οι Έλληνες θα θυσιαστούν ως άλλη Ιφιγένεια, βιώνοντας με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις, διατυπώνει ο πανεπιστημιακός Ferdi De Ville σε άρθρο γνώμης που φιλοξενεί η σημερινή η βελγική εφημερίδα De Standaard, υπό τον τίτλο «Hocus Pocus grexodus».
Κατά τον συντάκτη, τη στιγμή αυτή δεν φαίνεται να υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση από την πλευρά της Γερμανίας για την ανάληψη του κόστους μιας δραστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της ευρωζώνης. Η σεισμική δόνηση όμως που θα προκληθεί από την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μεταπείσει τους Γερμανούς από τη στιγμή που θα αντιληφθούν τις επιπτώσεις, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Όπως σημειώνεται, μέχρι τώρα η Γερμανία παραμένει ανένδοτη στην άρνησή της να συνδράμει ενεργότερα τις προσπάθειες διάσωσης άλλων χωρών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «έχει στιγματιστεί ανεπανόρθωτα» από τον γερμανικό Τύπο, με τις «ευλογίες» μάλιστα της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.
Ωστόσο, συνεχίζει ο συντάκτης, το σενάριο που διακινούν πολλοί ως πιθανή διέξοδο από την κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη, είναι το εξής: Στις 17 Ιουνίου, οι Έλληνες ψηφίζουν για δεύτερη φορά «τα λάθος κόμματα», με αποτέλεσμα οι πολιτικοί σχηματισμοί που επιμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων με την Ευρώπη να μην συγκεντρώνουν την αναγκαία πλειοψηφία. Σε μια τέτοια περίπτωση διακόπτεται η ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ακολουθεί χάος στην Ελλάδα, ενώ οι ζημιές που θα προκληθούν στην ευρωζώνη πιστεύεται ότι θα είναι διαχειρίσιμες. Οι άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες υφίστανται ένα γερό ταρακούνημα και πείθονται να καταβάλλουν τις αναγκαίες δημοσιονομικές προσπάθειες ώστε να αποφύγουν την τύχη της Ελλάδας.
Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί κατανοούν ότι η έξοδος από την ευρωζώνη ακόμα και μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να πείθονται ότι πρέπει να παρέμβουν ενεργά ώστε να αποσοβηθεί η κατάρρευση της Ισπανίας, που αντιπροσωπεύει διαφορετικής τάξης μέγεθος σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι εάν το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί, το μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό για τους Έλληνες. Εκείνοι που συνηγορούν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να οδηγήσει στην εξαθλίωση του πληθυσμού ή σε πολιτικό χάος, καθώς η χώρα θα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια της Ευρώπης μέχρι να μπορέσει να ορθοποδήσει. Ωστόσο, προσθέτει ο αρθογράφος, εάν ο σκοπός είναι η Ελλάδα να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν για τις υπόλοιπες χώρες, υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσον θα της παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια ή θα εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην μοίρα της.

newsbeast.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου