ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 9,6% ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank στο ΄ τρίμηνο 2012

στο-96-ο-δείκτης-κεφαλαιακής-επάρκειας-281398

Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank ανήλθε στο 9,6% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 7,2%2, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») ύψους Ευρώ 1,9 δισ.

Τα βασικά λειτουργικά έσοδα της τραπέζης παρουσίασαν μείωση κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 201,4 εκατ. ευρώ, έναντι 278,2 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 408 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 5% σε ετήσια βάση, λόγω του αυξημένου κόστους χρηματοδοτήσεως. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 20 πόντους το πρώτο τρίμηνο, σε 2,8%.

Η συνεχιζόμενη αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος εξορθολογισμού των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 3,3% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα αυξήθηκε σε 56,8% από 49,6% το πρώτο τρίμηνο του 2011, λόγω της μειώσεως των λειτουργικών εσόδων.

Το ενεργητικό του Ομίλου υποχώρησε κατά 10% σε ετήσια βάση, σε 57,6 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως του PSI+, καθώς και της μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 1,9 δισ. ευρώ, υποχωρώντας στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου 2008.

Η Alpha Bank ανακοινώσε την αύξηση της χρηματοδοτήσεώς της από Κεντρικές Τράπεζες κατά 0,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, στα 22,4 δισ. ευρώ, μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 1,6 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε δε πως το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 1,9 δισ. ευρώ με την εκταμίευση των ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι χορηγήσεις της Alpha Bank μειώθηκαν κατά 9,6% στα 43,69 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 25,9% στα 27,8 δισ. ευρώ. Ο δείκτης καθυστερήσεων δανείων ανήλθε στο 14,9%.

Ο Πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γ. Κωστόπουλος δήλωσε για τα οικονομικά αποτελέσματα : «Μετά τις απομειώσεις λόγω της συμμετοχής μας στο PSI+, έγινε το πρώτο γενναίο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η επόμενη καθοριστική ενέργεια σε αυτήν τη διαδικασία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου ανακεφαλαιοποιήσεως, το οποίο θα διευκολύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα συντελέσει στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού καταμερισμού πόρων εντός της ελληνικής οικονομίας. Η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στο όραμά της να ηγηθούν οι ελληνικές τράπεζες της προσπάθειας για την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη εντός του ενοποιημένου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, το οποίο παρέχει σαφώς τα μέγιστα οφέλη για το μέλλον της χώρας μας.»

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δ. Μαντζούνης επεσήμανε τα εξής: «Στο παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η Alpha Bank συνέχισε να επικεντρώνεται στις προτεραιότητές της, την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της βάσεως μετά τη συμμετοχή μας στο PSI+, τη συνετή διαχείριση του κόστους, καθώς και τη διατήρηση της ρευστότητας. Παρά τις αντιξοότητες της περιόδου που προηγήθηκε, ενισχύσαμε τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά μας κατά 333 εκατ. ευρώ με την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναγοράς των υβριδικών τίτλων, αλλά και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως, και υπογράψαμε νέα διετή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με τον Σύλλογο Προσωπικού προσαρμόζοντας την πολιτική των αποδοχών μας στις επικρατούσες συνθήκες. Επιπλέον, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων κατά 321 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ. Πρωταρχικό στόχο του Προσωπικού και των Μετόχων μας αποτελεί η θωράκιση της Τραπέζης, ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου