ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Μηλιός: Θα μπούμε σε νέα σχέση με την Ευρώπη – Συζήτηση για την οικονομία

γ-μηλιός-θα-μπούμε-σε-νέα-σχέση-με-την-ε-281709

«Ας λεει η Κομισόν ό,τι θέλει, εμείς πήραμε το μήνυμα του ελληνικού λαού» εκτίμησε στο ΣΚΑΪ Τώρα ο Γιάννης Μηλιός μέλος οικονομικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα η Επιτροπή επισημαίνει ότι η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος εξαρτάται κυρίως από την ίδια τη χώρα και από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τα οποία έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

«Η Ευρώπη αλλάζει δεν είμαστε εκεί που ήμασταν» είπε ο κ. Μηλιός και σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή. Είπε ακόμα, ότι «θα βάλουμε φόρους σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν» και ζήτησε φορολογική δικαιοσύνη.

Ο κ. Μηλιός εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία ανεπίλυτη εξίσωση, καθώς μέχρι το 2020 πρέπει να έχουμε βρει 110 δισ. ευρώ σε τόκους και χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για ανάπτυξη και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα. «Η θέση μας είναι η δανειακή σύμβαση και η σχέση μας με την Ευρώπη πρέπει να επανεκτιμηθεί.

Εκτίμησε ότι «όλες οι εκθέσεις μεγάλων και σοβαρών τραπεζών λενε ότι όσο συνεχίζεται η πολιτική της λιτότητας, η πιθανότητα κατάρρευση της ευρωζώνης μεγαλώνει».

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιό, δεν είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν να βγάλουν οποιαδήποτε χώρα από την Ευρωζώνη και είναι σίγουρο ότι «θα μπούμε σε νέα σχέση με την Ευρώπη». Ο κ. Μηλιός τόνισε ότι δεν πρόκειται για σύγκρουση Ευρώπης – Ελλάδας, αλλά για μεγάλη κρίση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση που θα βγει με τη δύναμη της λαϊκής κυριαρχίας, θα κάνει στο εσωτερικό της χώρας τη δική της πολιτική, καθώς «δεν είμαστε σε κατοχή» και ζήτησε στην ΕΕ η Ελλάδα να έχει ισότιμη θέση εταίρου.

Ο Xρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ σημείωσε ότι η οικονομία πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες. Να επεκταθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, να τροποποιηθούν οι οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές, να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να γίνει η ανάταξη της οικονομίας. Ζήτησε ακόμα να συρρικνωθεί το κράτος υλοποιώντας τον κανόνα 1 προς 10, χωρίς απολύσεις.

Αναφερόμενος στον κ. Μηλιό, ο Κώστας Καρτάλης από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι περιγράφει ένα σενάριο πτώχευσης και ότι «πατάει σε δύο βάρκες» καθώς από τη μία θέλει να κάνει αλλαγές και από την άλλη να καρπωθεί την οργή του έλληνα πολίτη. Για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, είπε ότι εξ αρχής ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μιλήσει για επέκταση του χρόνου.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, σημείωσε ότι η λύση δεν είναι στην Ευρώπη, γιατί «θα κάνει τη δουλειά της». «Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς» σημείωσε.

Ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ έκανε λόγο για γενικευμένη κρίση, η οποία χρειάζεται επαγρύπνηση και κατηγόρησε για «αποπροσανατολισμό» τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι καλλιεργεί τη λογική ότι «δεν γίνεται τίποτα, μην ανησυχείτε».

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, σημείωσε ότι ζητούν εντολή για λύση, και τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση.

skai.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου