ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πισσαρίδης: Εκτός ευρώ ευνοούνται οι πλούσιοι Ελληνες σε βάρος των φτωχών

πισσαρίδης-εκτός-ευρώ-ευνοούνται-οι-π-282556

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΣΤΟ BLOOMBERG

Οι εύποροι Έλληνες θα ωφεληθούν σε βάρος των φτωχότερων συμπολιτών τους, αν η χώρα αποχωρήσει από το ευρώ, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

«Πολλοί Έλληνες έχουν αποσύρει τα χρήματά τους και τα έχουν καταθέσει σε άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Πισσαρίδης μιλώντας στο Bloomberg. Εάν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, το νέο νόμισμα θα υποτιμούνταν κι έτσι όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό θα μπορούσαν να το αγοράσουν φθηνά στις διεθνείς αγορές, γεγονός που θα τους έδινε τη δυνατότητα να αγοράσουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.

Ενώ οι φτωχότεροι Έλληνες είναι εξίσου ικανοί να εκτιμήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τους, δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους από μια έξοδο από το κοινό νόμισμα, τόνισε ο κ. Πισσαρίδης. Πρέπει να διατηρούν γρήγορη πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους, το οποίο δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αν τις κρατούν σε ξένη τράπεζα.

«Οι εύποροι Έλληνες έχουν ήδη βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό»«Είναι οι εύποροι αυτοί που θα επωφεληθούν, διότι είναι αυτοί που μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Πισσαρίδης. «Οι εύποροι Έλληνες το έχουν ήδη κάνει, ενώ ο μικρόαποταμιευτής δεν πρόκειται να το κάνει».

Ο κ. Πισσαρίδης, τόνισε ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους μικρούς αποταμιευτές να εντοπίσουν ξένες τράπεζες που να είναι πρόθυμες να δεχθούν τα χρήματά τους.

«Οι ξένες τράπεζες δεν δέχονται πάντα μικρές καταθέσεις από μη κατοίκους της χώρας τους, ακόμη κι αν προέρχονται από χώρα-μέλος του Ευρωσυστήματος», είπε. «Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός μικρού καταστήματος στην Αθήνα ή σε μία από τις μικρότερες πόλεις, πώς βρίσκεις μια ξένη τράπεζα για να ανοίξεις λογαριασμό; Παίρνεις τα μετρητά σου στο χέρι και πετάς ως την Ιταλία, την Ελβετία ή οπουδήποτε αλλού; Δεν είναι τόσο εύκολο».

«Απόλυτη καταστροφή η έξοδος από το ευρώ»Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση στην Ευρώπη νωρίτερα, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν μπορούσε να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας και να πάρει περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της. Σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε δε ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι «απόλυτη καταστροφή», κάνοντας λόγο για κενά ράφια στα σούπερ μάρκετ, αδυναμία καταβολής μισθών στο Δημόσιο και τράπεζες χωρίς χρήματα.

«Τι θα κάνουν οι Έλληνες; Προφανώς θα βγουν στο δρόμο και θα κάψουν την πλατεία », είπε. Ο αντίκτυπος για τους φτωχούς θα είναι «το χειρότερο από όλα, σχεδόν με κρατά ξύπνιο τη νύχτα».

Επίσης, ο κ. Πισσαρίδης είπε το ότι πολλοί καταναλωτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τοπικές τράπεζες ισχύει και για άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. «Συμβαίνει και στην Ισπανία» ανέφερε. «Είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ισπανία, το ότι τα χρήματα θα φύγουν από τη χώρα και οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλοποίηση και να βρουν περισσότερα χρήματα στο εσωτερικό της χώρας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου