ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικές και αγγλικές παρεμβάσεις για την επίλυση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ

γαλλικές-και-αγγλικές-παρεμβάσεις-γι-292284

Γαλλία και Αγγλία ζητούν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη και να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα. Παράλληλα ο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με το Der Spiegel, φέρεται να αντιτίθεται στην υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία του Eurogroup.

Ειδικότερα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερνάρ Καζνέβ, δηλώνει πως η χώρα του εργ’αζεται προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ,

Ο κ. Καζνέβ πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Από την πλευρά της, η αγγλική κυβέρνηση, με άρθρο του υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν, στην κυριακάτικη έκδοση των Times, υποστηρίζει πως οι αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη από τον πυρήνα της νομισματικής ένωσης.

Οι χώρες της Ευρωζώνης είτε πρέπει να στηρίξουν το νόμισμά τους είτε να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο «ελληνικής εξόδου», με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται, γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Όζμπορν και αναφέρει ως μία πιθανή επιλογή τα ευρωομολόγα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί από τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, φέρεται να εκφράζει προς τις Βρυξέλλες τις ισχυρές του επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Σόιμπλε στην προεδρία του Eurogroup.

Το δημοσίευμα θέλει τον Ολάντ να έχει ενημερώσει σχετικά «υπεύθυνους των Βρυξελλών», καθώς για τον ίδιο η επιλογή του κ. Σόιμπλε θα ήταν «δύσκολα αποδεκτή».

Ο κ. Ολάντ φαίνεται πως έχει θέσει σε κάθε περίπτωση ως όρο την εγκατάλειψη του χαρτοφυλακίου του στην κυβέρνηση Μέρκελ, εάν τελικώς αποτελέσει τον διάδοχο του κ. Γιούνκερ.

Σημειώνεται ότι η θέση του προέδρου του Eurogroup έχει αποτελέσει σκηνικό έντενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των 17 της Ευρωζώνης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου