ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο αναπτυξιακό πλάνο για την Ελλάδα ζητεί η Eurobank

νέο-αναπτυξιακό-πλάνο-για-την-ελλάδα-ζ-294404
Τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και κεφαλαιακά ισχυρού χρηματοπιστωτικού συστήματος έθεσε ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας ο γενικός διευθυντής της Eurobank, Γ.Μαρίνος, κατά την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι, με αρνητικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και εξαιρετικά υψηλά επιτόκια χορηγήσεων, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δύσκολα θα σημειωθεί», τόνισε ο κ. Μαρίνος, συμπληρώνοντας πως «οι ελληνικές τράπεζες και οι μέτοχοί τους, χωρίς να έχουν πρωτογενή ευθύνη, υπέστησαν βαρύ πλήγμα και τεράστιες ζημίες από την ελληνική και δημοσιονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κεφαλαιακή τους επάρκεια εξανεμίσθηκε για δυο λόγους, πρώτον από τις ζημίες του PSI+, με τη σημαντική απομείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου των ομολόγων του Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών κατά 70% – 75% περίπου και δεύτερον από τις επιπτώσεις της διαγνωστικής άσκησης Blackrock / Bain, αναφορικά με μελλοντικές ζημίες, που πιθανά θα προκύψουν κάτω από την επικράτηση ακραίων υποθέσεων αναφορικά με τις επισφάλειες του δανειακού χαρτοφυλακίου μελλοντικών συνθηκών στην ελληνική οικονομία την επόμενη τριετία. Οι τράπεζες, όμως, υποχρεούνται για λόγους εποπτικών κεφαλαίων, να αναγνωρίσουν όλες τις παραπάνω ζημίες σήμερα».
Ο κ. Μαρίνος επεσήμανε πως η διατήρηση του ιδιωτικού μετοχικού χαρακτήρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι καθοριστικός παράγοντας: για την ταχύτατη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τη διατήρηση ανταγωνιστικών συνθηκών στην αγορά, τη διατήρηση των σημαντικών επενδύσεων των τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και καταθέσεων, την ταχύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χρηματοπιστωτικής διαδικασίας από πολιτικές παρεμβάσεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ευρύτερου εγχώριου και διεθνούς επενδυτικού κοινού.
Τόνισε ακόμη πως η χώρα χρειάζεται να διαμορφώσει ένα δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Να αποκτήσει τον δικό της βηματισμό, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και μελλοντικής ευημερίας», ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε: «Ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αξιοποιεί τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε κλάδους όπως, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι υποδομές, οι μεταφορικές υπηρεσίες, οι αγροτο–επιχειρήσεις, τα τρόφιμα και ποτά, οι τραπεζικές υπηρεσίες, τα φάρμακα, τα εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα».
Όπως είπε ο κ. Μαρίνος, «αντιμετωπίζουμε μια νέα τάξη πραγμάτων στην οποία η ευθύνη των τραπεζών απέναντι στην κοινωνία είναι αυξημένη. Η δαιμονοποίηση του τραπεζικού κλάδου είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Είμαστε σύμμαχος, όχι εχθρός. Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό της κοινωνίας, στο βαθμό που είναι εφικτό λόγω των περίπλοκων περιστάσεων, στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση. Ας εργαστούμε σκληρά όλοι μαζί σε μια νέα εποχή για την εθνική μας οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την διεθνή μας αξιοπιστία».
«Απολύτως αναγκαία η ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης»
Το δίλημμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και την ΕΕ μέσω μιας αρχικά επίπονης πορείας αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ή την άτακτη χρεοκοπία, οικονομική εξαθλίωση και πολιτική απομόνωση, έθεσε ο οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, Πλάτωνας Μονοκρούσσος, κατά την παρουσίαση που πραγματοποίησε στη σημερινή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
«Η πρωτόγνωρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που διέπει το τόπο θέτουν την χώρα μας σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επανενίσχυσης του ρόλου του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως βασικού αρωγού της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.
Τόνισε ακόμη πως «η επιτυχής ολοκλήρωση του πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών κρίνεται απολύτως αναγκαία για την σταδιακή αποκατάσταση της ροής των αναγκαίων πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία».
voria.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου