ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά της «υπερβολικής λιτότητας» στην ευρωζώνη το IIF

κατά-της-υπερβολικής-λιτότητας-στη-320212

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το IIF, τάχθηκε σήμερα δημόσια υπέρ λιγότερης δημοσιονομικής λιτότητας και περισσότερων διαθέσιμων κοινών πόρων, ώστε να μπορέσει να ξεπεραστεί η κρίση (κρατικού) χρέους στην ευρωζώνη.

«Το ειδικό βάρος, που ως σήμερα δίδεται στη δημοσιονομική λιτότητα, αν και έως κάποιο βαθμό αναγκαίο για τα κράτη που είναι αντιμέτωπα με δημοσιονομικές δυσχέρειες, ώστε να μπορούν να έχουν τη χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές εν ευθέτω χρόνω, καθίσταται υπερβολικό όταν γενικεύεται αορίστως», τόνισε το IIF, που εξέδωσε σήμερα το εξαμηνιαίο δελτίο του, με αποδέκτη όλα τα κράτη μέλη του ΔΝΤ.

Αυτή η λιτότητα, «συνέπραξε ήδη, ώστε να συρρικνωθεί σε έντονο βαθμό η εσωτερική ζήτηση στο σύνολο της ευρωζώνης», επισημαίνει το ίδιο δελτίο.

Σύμφωνα με το IIF, «προέχει να υπερβούμε αυτήν τη μονοδιάστατη δημοσιονομική λιτότητα. Να δεσμευθούν επίσης οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΔΝΤ ότι θα προχωρήσουν σε μια ισορρόπηση στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, όμως πιο διαφοροποιημένη και πιο κλιμακωτή, αναλόγως αν πρόκειται για κράτη με αδυναμία στο δημοσιονομικό πεδίο, κράτη με πλεόνασμα όπως η Γερμανία, ή άλλα κράτη με περιθώριο ελιγμού στα δημοσιονομικά ζητήματα, ώστε να αποτραπεί η λιτότητα καθ’ υπερβολή».

Σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους κοινούς πόρους στην περιοχή της ευρωζώνης, το IIF στο ίδιο δελτίο κρίνει ότι αυτοί είναι ανεπαρκείς, «υπό το πρίσμα της αποφυγής εκδήλωσης νέας κρίσης, σε ένα η περισσότερα μέλη της».

«Φρονούμε ότι μια σπουδαία επέκταση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ΕΜΣ, είναι αναγκαία, ιδίως δεδομένης της νυν δέσμευσης στην ευρωζώνη να συνεχίσει η στήριξη μελών της με εξωτερικό δανεισμό, ώστε αυτά να είναι καλυμμένα μέχρις ότου έχουν νέα πρόσβαση στις χρηματαγορές», υπογραμμίζει το IIF.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου