ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα στον παγκόσμιο δείκτη τιμών τροφίμων

αύξηση-για-τρίτο-συνεχή-μήνα-στον-παγκ-323623

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων αυξήθηκε τον Μάρτιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO) του ΟΗΕ.

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων έφθασαν σε ύψος – ρεκόρ τον Φεβρουάριο του 2011 και στη συνέχεια υποχώρησαν, αλλά άρχισαν να αυξάνονται και πάλι από τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης -που μετρά τις μηνιαίες μεταβολές των τιμών ενός καλαθιού δημητριακών, σπορέλαιων, γαλακτοκομικών, κρέατος και ζάχαρης- διαμορφώθηκε στις 215,9 μονάδες τον Μάρτιο από 215,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.

Ο δείκτης τιμών των δημητριακών διαμορφώθηκε στις 227 μονάδες και ήταν αυξημένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, καθώς κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές του αραβόσιτου, ενισχυμένες από τα χαμηλά αποθέματα και την ισχυρή αγορά της σόγιας.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων, μαζί με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάρτιο, παρά τη φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου