ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές ΦΠΑ χωρίς μεσάζοντες

επιστροφές-φπα-χωρίς-μεσάζοντες-335405

Σχέδιο νόμου ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Σχέδιο δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών «ξεπαγώνοντας» επιστροφές ΦΠΑ 3 δισ. προς τις επιχειρήσεις, δίνοντας βαθιά «ανάσα» ρευστότητας στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ημερησία”, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία ανατρέπει πλήρως το σημερινό σύστημα επιστροφών ΦΠΑ και βάζει τέλος στο «αλισβερίσι» και τις συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ επιχειρηματιών και επίορκων εφοριακών.

Άλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποτελεί μόνο κοινό μυστικό, αλλά καταγγέλλεται ευθέως και από ανώτερα στελέχη ότι η μίζα για να επιταχυνθούν επιστροφές ΦΠΑ ξεκινά από 10% και φθάνει μέχρι και το 20% του ποσού της επιστροφής του φόρου. Το σχέδιο που προωθεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση μιας αυτοματοποιημένης και τυποποιημένης διαδικασίας για την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στην οποία θα εμπλέκονται ελάχιστοι υπάλληλοι, οι οποίοι όμως θα παρακολουθούνται από την κεντρική υπηρεσία.

Για την άμεση επιστροφή του φόρου καθιερώνονται συγκεκριμένα κριτήρια:

– Ο χρόνος υποβολής της αίτησης επιστροφών φόρων από το Δημόσιο. Η επιχείρηση ή το φυσικό πρόσωπο κατά την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου θα λαμβάνει έναν ειδικό αριθμό που ουσιαστικά θα τους κατατάσσει σε μια επετηρίδα ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από το διαδίκτυο τις επιστροφές φόρων που κάνει η εφορία και το πότε πλησιάζει η σειρά τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριθμό προτεραιότητας, ο οποίος δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τους εφοριακούς.

– Το ποσό της επιστροφής. Επιστροφές μικρών ποσών θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, ενώ για μεγαλύτερα ποσά θα γίνεται έλεγχος με βάση τα στοιχεία του φορολογικού Τειρεσία. Επίσης κατά προτεραιότητα θα γίνεται η επιστροφή του φόρου στις επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικό πιστοποιητικό.

– Το φορολογικό προφίλ του επιχειρηματία. Το σημαντικότερο κριτήριο που θέτει η νέα ρύθμιση είναι η φορολογική συμπεριφορά του επιχειρηματία. Όποιος, φορολογούμενος δεν έχει βεβαρημένο ιστορικό με φορολογικές παραβάσεις και χρέη προς την εφορία, θα ανεβαίνει στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει πρώτος -ή από τους πρώτους- το ποσό, που δικαιούται. Αντίθετα, θα «παγώνουν» αυτόματα οι επιστροφές ΦΠΑ για όσους είχαν «συλληφθεί» κατά το παρελθόν με φορολογικές παραβάσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων ή χρωστούν στο Δημόσιο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επιστροφές φόρων σχεδιάζεται να πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με την αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, θα προχωρά και ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων. Η εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό, χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου