ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν γλιτώνουν το «κούρεμα» τα έξι Ταμεία

δεν-γλιτώνουν-το-κούρεμα-τα-έξι-ταμε-348797

Δεν γλιτώνουν το «κούρεμα» τα έξι Ταμεία που δεν συμμετείχαν στο PSI Φωτογραφία αρχείου Οξυτάτη κριτική στις διοικήσεις των ταμείων που αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στο PSI, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων ενοποιήσεων, επικαλούμενος το μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ .

Ο Υπουργός Οικονομικών, επιτέθηκε στις διοικήσεις των ταμείων, κάνοντας λόγο για απόφαση που λήφθηκε με «μικροκομματικά και συνδικαλιστικά κριτήρια», που έθεσε σε κίνδυνο τα ταμεία και τους συνταξιούχους» και μίλησε για «επανεξέταση του τρόπου διοίκησης των ταμείων». Επισήμανε δε, ότι σε 10 χρόνια έχουν δοθεί στα ταμεία επιχορηγήσεις 152 δισ. ευρώ και αυτά αρνούνται τώρα να συμμετάσχουν με ομόλογα 3 δισ. ευρώ.

Τα 6 ταμεία που δεν δήχθηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους είναι των επιστημόνων των δημοσιογράφων, των ιδιωτικών υπάλληλων μαζί με το επικουρικό τους, των αστυνομικών και το επικουρικό των δημοσίων υπάλληλων.

Τα ταμεία κατέχουν ομόλογα άξιας 3,4 δισ ευρώ τα οποία δεν αποφεύγουν το κούρεμα με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. «Ο κ. Βενιζέλος αντί να προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στους εκπροσώπους των εργαζομένων που δεν στήριξαν την καταστροφή των ταμείων με τη μείωση κατά 53,5% των αποθεματικών τους, οφείλει να εξηγήσει πού πήγαν τα λεφτά των εργαζομένων και των εργοδοτών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οφείλει να αναλύσει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που εδώ και δεκαετίες διαχειρίστηκαν με ανευθυνότητα και παραβατικότητα τα αποθεματικά τους. Ας σταματήσει λοιπόν να μας κουνά το δάχτυλο και να μας υποδεικνύει ποιό είναι το συμφέρον μας και ας προχωρήσει, αν μπορεί, σε αυτοκριτική και καταλογισμό ευθυνών για την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μας» απάντησε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Στη συνάντηση που θα έχει τις προσεχείς ημέρες ο Υπουργός Οικονομίας με τα ταμεία θα συζητηθούν τα μετρά αναπλήρωσης των απωλειών αλλά και το μέλλον των ίδιων των διοικήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου