ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου μέχρι την Τετάρτη για ρύθμιση των εκκρεμοτήτων

αγώνας-δρόμου-μέχρι-την-τετάρτη-για-ρύ-359585

Το αργότερο ως την Τετάρτη θα πρέπει η κυβέρνηση να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες προκειμένου στο έκτακτο Γιούρογκρουπ αλλά και τη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, οι εταίροι να διαπιστώσουν πως έχουν γίνει όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για να αρχίσει η εκταμίευση του νέου δανείου.

Στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για το νέο δάνειο της Ελλάδας. Βασική προϋπόθεση, βεβαίως, να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, ώστε ο Λουκάς Παπαδήμος να μεταβεί στις Βρυξέλλες χωρίς καμμία εκκρεμότητα.

Πρωταρχικής σημασίας είναι και η αυριανή συνεδρίαση της γερμανικής βουλής για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

Τρίτη και Τετάρτη λοιπόν θα είναι δύο μέρες "φωτιά" για τηνελληνική πολιτική σκηνή, αφού θα πρέπει να ψηφιστούν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι και να εκδοθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις ρυμθίσεις στα εργασιακά που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν: τη μείωση του κατώτατου μισθού, τις περικοπές στις συντάξεις, την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, το "πάγωμα" των ωριμάνσεων και την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, το νέο πλαίσιο για τις δαπάνες στο χώρο της υγείας αλλά και το πλήρες άνοιγμα 20 κλειστών επαγγελμάτων.

"Το φάρμακο εξυγίανσης της οικονομίας γίνεται πικρότερο, αλλά είναι απαραίτητο διότι ανάπτυξη και πρόοδος δεν έρχονται με άρρωστο το σώμα της οικονομίας. Δεν μπορούμε να ζούμε μακαρίως όπως πριν με τα δανεικά των άλλων. Και κανένας δεν μας δανείζει στην ελεύθερη διεθνή αγορά. Το πάρτυ τελείωσε". Με το νέο πακέτο στήριξης και το κούρεμα των ομολόγων κερδίζουμε χρόνο και ανάσα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Καθοριστικής σημασίας είναι και η ψήφιση του νέου πακέτου για την Ελλάδα από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του ο Βολφγκανγκ Σοιμπλε τους καλεί να υπερψηφίσουν το νέο δάνειο, σημειώνοντας ωστόσο ότι ίσως να μην είναι η τελευταία φορά που το γερμανικό κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με χρηματική ενίσχυση της Ελλάδας.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο Παντελής Καψής αναφέρει: "Αναμένω ότι οι Έλληνες θα επιστρέψουν στις τράπεζες τα δισεκατομμύρια που είχαν αποσύρει. Η Ελλάδα τον επόμενο χρόνο μετά το τέλος της ύφεσης θα αποπληρώσει τα πρώτα χρέη".

"Eδώ και δυόμιση χρόνια όλοι στην Ελλάδα ζουν με το φόβο μιας επερχόμενης χρεοκοπίας. Για αυτό και κανείς δεν αγοράζει, κανείς δεν επενδύει, ο κόσμος αποσύρει τις καταθέσεις του. Φοβάμαι ότι ακόμα και το κούρεμα του χρέους και το δεύτερο δανειακό πακέτο δεν επαρκούν για να το αλλάξουν αυτό".

"Το αντεργατικό ανοσιούργημα της δραστικής μείωσης του κατώτατου μισθού της πείνας με στόχο να παρασυρθούν προς τα κάτω και οι μέσοι μισθοί ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας, πρέπει να ξεσηκώσει όλους τους εργαζόμενους". "Οι κ. κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, με τα φοβικά τους σύνδρομα και τις ενοχές τους, οδηγούν τη χώρα σε πλήρη διάλυση". Κοινωνικά άδικες χαρακτηρίζει τις μεγάλες όπως λέει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα η Δημοκρατική Συμμαχία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου