ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθελοντές Γερμανοί εφοριακοί για την Ελλάδα

εθελοντές-γερμανοί-εφοριακοί-για-την-360228

Περισσότεροι από 160 εθελοντές των γερμανικών οικονομικών αρχών είναι έτοιμοι, δηλώνει ο γγ γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χανς Μπέρνχαρντ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται να στείλει στην Ελλάδα 160 εθελοντές εφοριακούς προκειμένου να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αναφέρουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου το Σάββατο.

Το περιοδικό Spiegel αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση πως «καθώς αυξάνεται η αντίδραση των δανειστών κρατών για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ταυτόχρονα αυξάνεται και η πεποίθηση ότι δεν είναι δυνατό να υπέρξουν και νέες περικοπές από την πλευρά της Αθήνας, προκειμένου να μην πνίξει πλήρως την οικονομία». Καθώς λοιπόν η είσπραξη των φόρων είναι σχεδόν αδύνατη, τα έσοδα του κράτους καταρρέουν. Πρέπει λοιπόν σύμφωνα με το Spiegel οι εφοριακοί να κάνουν επιτέλους κάτι με τα χρήματα, τα οποία χρωστούν οι πολίτες.

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche «χρειάζεται η δόμηση ενός σύγχρονου δημόσιου τομέα. Κι εδώ ακριβώς θέλει να βοηθήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Περισσότεροι από 160 εθελοντές των γερμανικών οικονομικών αρχών είναι έτοιμοι, δηλώνει ο γγ γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χανς Μπέρνχαρντ. Προϋπόθεση για τους εθελοντές ήταν η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, ενώ υπάρχουν αρκετοί που μιλούν και ελληνικά.

Οι περισσότεροι εθελοντές έρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας. Μάλιστα όπως αναφέρει στο Wirtschaftswoche ο υπουργός Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τα προβλήματα, που είχε η πρώην Ανατολική Γερμανία (DDR) to 1990». Προειδοποίησε ωστόσο πως «οι Ανατολικογερμανοί αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο με μεγάλοι επιφύλαξη του δυτικούς. Αυτή η επιφύλαξη θα είναι ακόμη μεγαλυτερη από την πλευρά των Ελλήνων, κυρίως λόγω των ανάρμοστων τόνων από την πλευρά της Γερμανίας».

Μεγάλες επιφυλάξεις

Όπως αναφέρουν τα δύο περιοδικά, «οι Έλληνες θα εκλάμβαναν αυτή «την αναπτυξιακή βοήθεια» ως μία ακόμη ταπείνωση». Θυμίζουν μάλιστα, ότι «ήδη πολλοί Έλληνες αντιδρούν στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τους δανειστές, την οποία αντιλαμβάνονται ως επίθεση στην ανεξαρτησία του κράτους».

www.kathimerini.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου