ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Παπαδήμος: Η μείωση στις συντάξεις δεν μπορούσε να αποφευχθεί

λ-παπαδήμος-η-μείωση-στις-συντάξεις-δε-367187

«Η μείωση στις συντάξεις δεν μπορούσε να αποφευχθεί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πάντως πως οι επιπτώσεις «είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί».

Ειδικότερα, εξήγησε πως «για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ».

Επιπλέον, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι τα μέτρα τα οποία επελέγησαν για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ έπρεπε να έχουν «πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος».

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιτρόπου επί του προϋπολογισμού και είπε ότι «προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι τα χρονικά περιθώρια για να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης είναι «ιδιαιτέρως πιεστικά».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση του Ελληνικού και την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος» – ζητήματα τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης- ο κ. Παπαδήμος είπε ότι «η άμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Συμπλήρωσε επίσης ότι το νέο πρόγραμμα περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις και άλλες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Ο κ. Παπαδήμος γνωστοποίησε παράλληλα ότι κατά τις συζητήσεις που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες κατά τις προηγούμενες ημέρες υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και πρόσθεσε ότι η πρότασή του έγινε θετικά αποδεκτή και ότι αναμένει πως στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα.

H συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε λίγο πριν από τις 15.00 με αντικείμενο την επικύρωση όσων συμφωνήθηκαν με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αποφασίζει σήμερα, μεταξύ άλλων, το αναδρομικό "τσεκούρωμα" των συντάξεων "αρπάζοντας το ψωμί από το τραπέζι των συνταξιούχων" για να εξυπηρετήσει τους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας μας και τις τράπεζες», σχολιάζει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο συντονιστής της επιτροπής εργατικής πολιτικής του κόμματος τονίζει ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει γίνει πλέον επικίνδυνη, όχι μόνο για τους μισθούς τις συντάξεις, τις θέσεις εργασίας και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και για την ίδια την υγεία και τη ζωή των συνταξιούχων, των εργαζόμενων και όλου του λαού».

«Δεν είναι όμως παντοδύναμοι αλλά ιδιαίτερα ανίσχυροι και φοβισμένοι. Μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με τους αγώνες και τη ψήφο του λαού πριν αν ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο της», καταλήγει.

Να αλλάξουν νοοτροπία καλεί την κυβέρνηση Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, η Δημοκρατική Συμμαχία, προκειμένου η Ελλάδα να σωθεί και να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Αντί να ακολουθούν για μια ακόμη φορά τον εύκολο δρόμο της επιβολής νέων φόρων και οριζόντιων και άδικων περικοπών στους μισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους, να αποφασίσουν την άμεση προώθηση βαθιών τομών και μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν ανάπτυξη και θα δώσουν εξωστρεφή και παραγωγικό προσανατολισμό στην ελληνική οικονομία», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη Δημήτρης Ζαφειριάδης, επισημαίνοντας πως αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να αποτρέψουμε την καταστροφή.

Την εκτίμηση ότι «με τη μόνιμη πλέον απειλή της στάσης πληρωμών και της χρεοκοπίας, δρομολογείται και νέο οδυνηρό και ταπεινωτικό για τους Έλληνες πακέτο μέτρων», διατυπώνει το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών, αναφερόμενο σε «νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και συνεχείς εκχωρήσεις στην τρόικα».

«Ως πού θα φθάσει άραγε η υποταγή του εντολοδόχου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του στους κερδοσκόπους δανειστές;», διερωτάται το κόμμα του Γιάννη Δημαρά.

«Αφού είναι ανίκανοι να αντισταθούν και να υπερασπίσουν την πατρίδα μας, ας οδηγήσουν άμεσα τη χώρα σε εκλογές για να την υπερασπίσει κυβέρνηση εκλεγμένη από τους Έλληνες», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου