ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκκληση ΗΠΑ σε Ελλάδα να εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει

έκκληση-ηπα-σε-ελλάδα-να-εφαρμόσει-όλα-370926

Οι ΗΠΑ κάλεσαν Ελλάδα και ευρωζώνη να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης χρέους. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Β. Νούλαντ χαρακτήρισε σκληρά, αλλά αναγκαία τα νέα μέτρα.

Έκκληση προς την Ελλάδα να εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει ώστε να προχωρήσει το νέο πακέτο της οικονομικής στήριξης της χώρας, αλλά και προς τα μέλη της ευρωζώνης να ενισχύσουν τη δύσκολη προσπάθεια του ελληνικού λαού, απηύθυνε η κυβέρνηση Ομπάμα, δυο μέρες μετά την υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου από την ελληνική βουλή αλλά και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους τους καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και υποστηρίζουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Παράλληλα υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αναγνώρισε μεν ότι το πακέτο της νέας δανειακής σύμβασης και οι αλλαγές που προβλέπονται απαιτούν πολλές θυσίες από τους Έλληνες πολίτες, τις οποίες όμως περιέγραψε ως αναγκαίες για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Η ισχύς της Αμερικής συνδέεται με την τύχη της Ευρώπης

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον προσβλέπει στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας της Ελλάδας και αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να υπεισέλθει σε προβλέψεις περί αποτυχίας του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε με έμφαση τη σημασία που έχει η εφαρμογή από την Ελλάδα όλων όσων συμφώνησε, αλλά παράλληλα και η συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης για την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης.

Με την κυβέρνηση Ομπάμα να τάσσεται υπέρ της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του οποίου η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, η κα Νούλαντ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν να επικεντρώνονται στην υποστήριξη της Ελλάδας, καθώς αυτή προσπαθεί να εφαρμόσει τα μέτρα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά μόλις έκανε ένα σημαντικό βήμα με την υπερψήφιση των μέτρων στη Βουλή της.

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο ζήτημα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι το κάνουν ήδη, τόσο στο επίπεδο του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα, όσο και του υπουργού Οικονομικών Γκάιτνερ, αλλά και αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών. Όλα αυτά γίνονται, τόνισε η κα Νούλαντ, όχι μόνον επειδή οι ΗΠΑ επιθυμούν να πετύχει και να ευημερήσει η ευρωζώνη, αλλά και διότι η οικονομική ισχύς της Αμερικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τύχη της Ευρώπης.

DW

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου