ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mόντι: «Οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν ψέματα στους πολίτες»

mόντι-οι-έλληνες-πολιτικοί-έλεγαν-ψέμ-371949

Συνέντευξη στο «Sky Italia»

«Η Ελλάδα κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση», εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia».

«Ως Ιταλία καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ευνοήσουμε λύσεις που να μας βοηθήσουν να γυρίσουμε αυτή την ελληνική σελίδα. Η Ελλάδα, που στο παρελθόν είχε βαριές ευθύνες, κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση-αν και δεν θέλω τώρα να δημοσιοποιήσω τις αναλυτικές εκτιμήσεις της χώρας μου, αφού θα το κάνω στο Eurogroup- αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να γυρίσουμε την σελίδα αυτή προς όφελος της Ελλάδας, της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αναβολή των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, την επαφή των υπουργών μέσω «τελεκόφερανς» και την κατάσταση της χώρας μας, ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «η επιλογή αυτή είναι το αποτέλεσμα του ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλόντ Γιούγκερ, θεωρεί πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία συναίνεσης για να είμαστε βέβαιοι ότι η συνεδρίαση θα αποδώσει. Από την στιγμή, λοιπόν που αυτή ήταν μια έκτακτη συνεδρίαση και για την ερχόμενη Δευτέρα προβλέπεται μια τακτική συνάντηση, ο πρόεδρος Γιούγκερ προτίμησε να πάρει αυτή την απόφαση. Ως Ιταλία καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ευνοήσουμε λύσεις που να μας βοηθήσουν να γυρίσουμε αυτή την ελληνική σελίδα».

Σημείωσε ακόμη ότι «χώρες σαν την Ιταλία και την Ισπανία (οι οποίες έζησαν σημαντικά προβλήματα με τις αγορές), σίγουρα δεν πρέπει να βρεθούν και πάλι εν μέσω μεγάλων αναταράξεων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα και αν φοβάται το ξέσπασμα τυχόν κοινωνικών ταραχών και στην χώρα του, επισήμανε: «Πιστεύω και ελπίζω όχι, η κατάσταση της Ιταλίας είναι σαφώς διαφορετική από αυτή της Ελλάδας».

Ο Μόντι υποστήριξε «το σημείο εκκίνησης της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να πετύχει την εξυγίανση, είναι πολύ χαμηλό», καθώς και ότι «η οικονομική αναταραχή οφείλεται, μερικώς, και στην διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004».

«Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μας έκαναν να είμαστε επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη στάση της Ιταλίας για τη δυνατότητα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2020», πρόσθεσε.

Μιλώντας για την Ελλάδα δήλωσε πως «συμβαίνει κάτι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Έχοντας έλθει αντιμέτωποι με την δυσκολία υιοθέτησης και εφαρμογής των μέτρων που ζητήθηκαν από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, πολλοί σκέπτονται να υιοθετήσουν μια λύση α λα ιταλικά. Εμείς, τους μήνες αυτούς, ασχοληθήκαμε με το να μην βρεθεί, η Ιταλία πιο κοντά στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι, στην Αθήνα, παρακολουθούν την περίπτωση της χώρας μας- που οφείλεται και στην σωφροσύνη του προέδρου Ναπολιτάνο- και σκέφτονται ότι αν είχαν μια κυβέρνηση που να απαρτίζεται μόνο από τεχνοκράτες και αν δεν αποφάσιζαν να επισπεύσουν τις εκλογές τον Απρίλιο αλλά παρέμεναν στην κανονική λήξη της νομοθετικής περιόδου, του χρόνου, οι πολιτικές εξυγίανσης θα εφαρμόζονταν πιο αποτελεσματικά. Προσπαθούν , δηλαδή, να υιοθετήσουν δυο στοιχεία που χαρακτηρίζουν, σήμερα, την Ιταλία».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 17 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί στην Ρώμη, με την Γερμανίδα καγκελάριο ’Αγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, «θα έχει αναλυτικό διάλογο, που θα αφορά και την Ελλάδα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου