ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόφινγκερ: Η γερμανική συνταγή για την ελληνική κρίση απέτυχε…

μπόφινγκερ-η-γερμανική-συνταγή-για-τη-374227

«Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη» επισημαίνει ο οικονομολόγος

«Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη» επισημαίνει ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως η «πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα, και δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση», δήλωσε ο Μπόφινγκερ.

Σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα, ο Μπόφινκγκερ αναφέρει πως η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία κατά το πρώτο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι και το νέο μνημόνιο αντί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο.

Ο ίδιος επανέλαβε την θέση του ότι οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά και, καθώς τα μειωμένα δημόσια έσοδα αντιμετωπίζονταν με πρόσθετες περικοπές, βύθισαν σε φαύλο κύκλο τόσο τα ίδια δημοσιονομικά όσο και το σύνολο της οικονομίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Μπόφινγκερ βλέπει μεν αυξημένες πιθανότητες εν όψει των πρόσφατων αναταράξεων, αλλά δεν θεωρεί πως οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα για να την εξωθήσουν να εγκαταλείψει το ευρώ.

Τέλος, δηλώνει ότι δεν βλέπει ενδείξεις ούτε πως το εξαγγελθέν «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα υλοποιείται, σημειώνοντας πως εάν μπει σε εφαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από τομείς που μπορούν να γίνουν γρήγορα ανταγωνιστικοί, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου