ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Κυριακή ψηφίζονται το PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

την-κυριακή-ψηφίζονται-το-psi-και-η-ανακε-374377

Παράλληλα, παρέχεται η εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν την νέα δανειακή σύμβαση. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισήχθη σήμερα στη Βουλή και ψηφίζεται το βράδυ της Κυριακής το νομοσχέδιο για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας το οποίο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια τα οποία αφορούν: Το πρώτο, την προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή ομολόγων, το δεύτερο, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το τρίτο, την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Προσαρτημένο είναι και το κείμενο της συμφωνίας της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που συμφωνήθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών σήμερα Σάββατο, στις 2 το μεσημέρι, σε μια και μόνο συνεδρίαση, η οποία θα διαρκέσει έως και έξι ώρες. Την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, επίσης σε μία συνεδρίαση η οποία μπορεί να έχει ως και δεκάωρη διάρκεια και το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί φανερή ονομαστική ψηφοφορία την οποία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα ζητήσει το ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

Bενιζέλος: Χρεοκοπία, αν δεν εγκρίνουμε τα μέτρα

«Πρέπει να σώσουμε τα λίγα κατάλοιπα διεθνούς αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει. Εάν δεν εγκρίνουμε τα μέτρα, θα οδηγηθούμε σε ασύντακτη χρεοκοπία, που σημαίνει πλήρη διάλυση του οικονομικού, κοινωνικού και θεσμικού ιστού της χώρας» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την συζήτηση του νέου Μνημονίου, που διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, και διαμαρτυρόμενος για την εκ νέου επιλογή της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, δήλωσε πως «αυτή η Βουλή και κυβέρνηση δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να φέρνουν μέτρα που φτωχαίνουν το λαό», ενώ προανήγγειλε πως το κόμμα του θα καταθέσει αύριο αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αλλά και θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μνημονίου.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «το κείμενο αυτό περιλαμβάνει μέτρα και δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία – και με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούν με όρους που διευκολύνουν τους δανειστές».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε τις κατηγορίες του για «μείζον συνταγματικό πραξικόπημα», για να εισπράξει την οργίλη απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως «η πλάκα τέλειωσε – παίζουμε με τη μοίρα της χώρας».

«Παραφέρεστε. Δεν θα κάνετε εσείς πολιτική στις πλάτες του ελληνικού λαού» δήλωσε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να απαντά: «Τη χώρα την έχετε καταντήσει εξαθλιωμένο προτεκτοράτο».

Αργότερα, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης προειδοποίησε πως η καταψήφιση του Μνημονίου «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της Ελλάδας -και εμείς τέτοια ψήφο δεν δίνουμε».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου