ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί η συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank

καθυστερεί-η-συγχώνευση-alpha-bank-eurobank-385852

Αδυναμία να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα συγχώνευσης της με την Eurobank, λόγω των τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα όσον αφορά το PSI δηλώνει η Alpha Bank, με ανακοίνωση της, ενώ από την πλευρά της η Eurobank αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δεν υπάρχουν λόγοι για την καθυστέρηση της συμφωνίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της η Alpha Bank αναφέρει ότι «συνεπεία τρεχουσών μακροοικονομικών εξελίξεων με άμεσες επιπτώσεις επί του τραπεζικού τομέα (Private Sector Involvement – PSI), δεν δύναται επί του παρόντος να παράσχει ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα, και την εν γένει εξέλιξη, της συγχωνεύσεως αυτής μετά της Τραπέζης EFG Eurobank Ergasias. Ευθύς ως υπάρξουν οριστικά δεδομένα, η Τράπεζα θα επανέλθει δια νεωτέρας ανακοινώσεως προς το επενδυτικό κοινό».

Από την πλευρά της η Eurobank, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «είναι σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσης το συντομότερο δυνατόν, και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της».

Σημειώνεται ότι με βάση πληροφορίες που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι δύο τράπεζες στα τέλη Οκτωβρίου, οι διαδικασίες της συγχώνευσης προχωρούσαν με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, χωρίς καθυστερήσεις και ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν παράλληλα ομάδες εργασίας που βασικό στόχο έχουν να προετοιμάσουν την εύρυθμη λειτουργία της νέας τράπεζας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών που ενέκριναν την πρόταση συγχώνευσης, η οποία εγκρίθηκε και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικών με τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν οι τράπεζες Alpha και Eurobank, από το Γραφείο Tύπου του Υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Η κυβέρνηση χαιρέτησε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο την απόφαση της Alpha και της Eurobank να συγχωνευτούν θεωρώντας την ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι εκπρόσωποι του δημοσίου στα ΔΣ και οι γενικές συνελεύσεις των προνομιούχων μετόχων των δυο τραπεζών που συγκροτούνται από το ελληνικό δημόσιο στήριξαν τις σχετικές αποφάσεις. Οι γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών αποφάσισαν υπέρ της συγχώνευσης στις 15.11.2011, μετά δηλαδή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 που διαμόρφωσε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις παραμέτρους του PSI.

Επίσης, όλο αυτό το διάστημα οι διοικήσεις των δυο τραπεζών παρακολουθούν από πολύ κοντά τις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας – με τη στήριξη των θεσμικών της εταίρων – και των ιδιωτών πιστωτών μέσω του IIF/SC. Γνωρίζουν συνεπώς εδώ και πολύ καιρό το πλαίσιο του PSI ως προς το οποίο δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή διαφορετικό, σε σχέση με αυτά που έχουν λάβει υπόψιν τους και έχουν συνυπολογίσει οι δυο τράπεζες. Αλλωστε, μια από τις βασικές συνιστώσες της απόφασης της 26.10 και του νέου προγράμματος είναι η απόλυτη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών που εισέρχονται έτσι ενισχυμένες στη νέα περίοδο”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου