ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντά σε συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών

κοντά-σε-συμφωνία-ελλάδας-πιστωτών-393683

Στο τελος της εβδομάδας αναμένεται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το βρετανικό τύπο. Ασαφές παραμένει το ποσοστό συμμετοχής τους.

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τους διεθνείς πιστωτές της όσον αφορά την αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου κομματιού του χρέους της Ελλάδος, που κρατούν στα χέρια τους,υπο μορφή ομολόγων,ιδιώτες επενδυτές. Συμφωνα με τον βρετανικό τύπο, ενδέχεται η συμφωνία να ανακοινωθεί εως το τέλος της εβδομάδος.

Ασαφές το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμαΗ τελευταία πρόταση σχετικά με το κουπόνι που θα συνοδεύει τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα 200 δις. ευρώ, τα οποία κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τους FT, αναφέρεται σε κυμαινόμενο ύψος επιτοκίου. Πρόταση που φαίνεται πως γίνεται αποδεκτή από τους επενδυτές και αίρει το αδιέξοδο μεταξύ IIF και Τρόικας που οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, στην αρχή το επιτόκιο θα είναι 3% και όσο τα νέα ομόλογα ωριμάζουν θα φθάσει στο 4.25%, ποσοστό που, όπως αποκαλύπτει στη βρετανική εφημερίδα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας των δανειστών, θεωρείται “ικανοποιητικό για τις τράπεζες”. Αν ισχύσει η συγκεκριμένη πρόταση τότε το τελικό κούρεμα του χρέους, σε σημερινές τιμές, θα φθάσει το 68%, υπογραμμίζουν στους FT ειδικοί που παρακολουθούν εκ των εσω τις διαπραγματεύσεις. “Επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας” λέει στην ίδια εφημερίδα ένας από τους διαπραγματευτές, συμπληρώνει ωστόσο “ Ας μη βιαστούμε να ανακοινώσουμε ακόμα κάτι οριστικό όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες”.

Ωστόσο, Ελληνας αξιωματούχος εκφράζει στους FT την εκτίμηση ότι το διοικητικό συμβούλιο του IIF θα έχει επικυρώσει τη συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας, άποψη που βρίσκει σύμφωνο και Ελληνα τραπεζίτη. Αυτό που μένει ακόμα ασαφές είναι κατά πόσο στη συμφωνία θα μετέχει το 100% των πιστωτών. Ενας μικρός, αλλά όχι αμελητέος αριθμός πιστωτών, γνωστοί ως “ομολογιούχοι βάσης”, θέτουν προσκόμματα στο κούρεμα ποντάροντας σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος, καθώς έχουν επενδύσει παράλληλα και σε ασφάλιστρα κινδύνου, CDS.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου