ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογη

γιούνκερ-η-επιστροφή-στη-δραχμή-δεν-απ-401779

Το 2012 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για το ευρώ, ωστόσο η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι τα προβλήματα με το ελληνικό χρέος μπορούν να επιλυθούν χωρίς να χρειαστεί να αποχωρήσει η χώρα από την ευρωζώνη.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ωστόσο οι λεπτομέρειές του δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αυτό αναμένεται να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες ομολογιούχους για τη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους (PSI).

«Το 2012 είναι χρονιά – κλειδί για το ευρώ», είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό NDR. «Στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι εμφανές ότι ελήφθησαν αποφάσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο μας.»

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου τα σενάρια εξόδου από το ευρώ

Εν τω μεταξύ, ένα από τα κυρίαρχα θέματα στον γερμανικό Τύπο σήμερα είναι τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Οι Έλληνες μιλούν για επιστροφή στη δραχμή», γράφει η εφημερίδα Bild στο πρωτοσέλιδο με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει πια κατηγορηματικά την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλα θα κριθούν στις συνομιλίες τους επόμενους μήνες συμπεριλαμβανομένης και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών είμαστε εκτός ευρώ, είπε ο Παντελής Καψής, επισημαίνει η Bild.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί από την πλευρά της: «Χωρίς νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων η Ελλάδα ανησυχεί ότι θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. “Αν η συμφωνία για την ενίσχυση της διάσωσης δεν υπογραφεί είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές και έξω από το ευρώ”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέχρι σήμερα η έξοδος από το ευρώ αποτελούσε ταμπού για την Αθήνα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου