ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου: Περνά σε χέρια Τούρκων

μακεδονική-εταιρεία-χάρτου-περνά-σε-χ-402036

Τη μεγαλύτερη ενδεχομένως τουρκική επένδυση στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην βαριά βιομηχανία υπό το βάρος της πίεσης της κρίσης (distressed asset), συνιστά η δρομολογημένη εξαγορά από τον Τουρκικό πολυεθνικό κολοσσό, «PAK Holdings», του ηγέτη της αγοράς χαρτονιού της χώρας μας, της «ΜΕΛ ΑΕ».

Η εξαγορά, η οποία συνίσταται ήδη με τη μορφή προσυμφώνου και μάλλον θα κλείσει με οριστική συμφωνία εντός του Ιανουαρίου, αποτελεί σε σημαντικό βαθμό απόρροια της κατακόρυφης, έως και υπερτριπλασιασμού, διεύρυνσης του κόστους για τις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Για τη ΜΕΛ η αύξηση του ενεργειακού κόστους συνδυάστηκε και με την αδυναμία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα μίας μεγάλης κλίμακας θερμικής επένδυσης της τάξης των 5-6 εκατ. Ευρώ, η οποία θα της έδινε τη δυνατότητα εξοικονόμησης, ενώ ρόλο έπαιξαν και οι εκτεταμένες επισφάλειες από εγχώριους πελάτες της.

Αντίθετα ρόλο δεν φαίνεται ότι έπαιξε στη συμφωνία εξαγοράς η «περιπέτεια» με την πρόσφατη σύλληψη από το ΣΔΟΕ για χρέος προς το δημόσιο του βασικού μετόχου και Πρόεδρου της «ΜΕΛ ΑΕ», κ. Κ. Οικονόμου, καθώς οι επαφές με τους Τούρκους επενδυτές χρονολογούνται από το Μάϊο του 2011 και η υπογραφή του προσυμφώνου συντελέστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως δήλωσε στην «Η» ο κ. Οικονόμου, χωρίς να έχει αποφασιστεί το ακριβές μετοχικό ποσοστό εξαγοράς, καθώς μπορεί να διατηρήσει κάποια μειοψηφική συμμετοχή, το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να παραμείνει ο ίδιος διοικητικά στο «τιμόνι» της εταιρίας.

Το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει ακόμη καθοριστεί και σ αυτό αναμένεται ότι θα ληφθεί υπόψη ο δανεισμός της βιομηχανίας, που φτάνει τα 33 εκατ. Ευρώ (13 εκατ. Ευρώ βραχυπρόθεσμος και τα υπόλοιπα μακροπρόθεσμος), με τζίρο το 2011 περίπου 52 εκατ. Ευρώ και αρνητικό αποτέλεσμα (μετά αποσβέσεων περίπου δύο εκατ. Ευρώ ζημιά).

Μεγάλη είναι η ακίνητη περιουσία της «ΜΕΛ ΑΕ» με αποτέλεσμα στο νέο ιδιοκτήτη να περάσει και το ακίνητο της έδρας της εταιρίας, έκτασης 230 στρεμμάτων στην περιοχή της Γέφυρας Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου.

Ηγέτης στον κλάδο του ο Τουρκικός όμιλος

Η ταυτότητα της PAK Holdings την τοποθετεί μεταξύ των σημαντικότερων βιομηχανικών ομίλων της γειτονικής χώρας, καθώς διαθέτει μονάδες παραγωγής φαρμάκων, τη 2η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής μαγιάς παγκοσμίως και την θυγατρική, Kartonsan, η οποία έχει παραπλήσιο αντικείμενο με τη «ΜΕΛ» και είναι η 5η μεγαλύτερη επιχείρηση του είδους της πανευρωπαϊκά.

Ώθηση στην επίτευξη της συμφωνίας έδωσε ο Ν.3978/2011, που ανέτρεψε τα γραφειοκρατικά κωλύματα στην πώληση ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές σε πολίτες ή επιχειρήσεις τρίτων χωρών.

Η εξαγορά εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα της «ΜΕΛ», που διαθέτει πάνω από 210 εργαζόμενους και στην οποία έχουν γίνει επενδύσεις από το 1998 (όταν και εξαγοράστηκε από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων) με κόστος άνω των 70 εκατ. Ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το κόστος του μαζούτ για την παραγωγική διαδικασία της εταιρίας «εκτοξεύτηκε» με τη διεύρυνση των φόρων από 270 Ευρώ/ τόνο στις αρχές του 2009 σε 650 Ευρώ/ τόνο στο τέλος του 2011.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου