ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσπαθούν να κρύψουν τα νέα μέτρα

προσπαθούν-να-κρύψουν-τα-νέα-μέτρα-413431

Ενας “άθλος” για τον ελληνικό λαό είναι το αντάλλαγμα για τις επόμενες δόσεις των δανείων. Στην έκθεση που συνοδεύει την έγκριση της δόσεως των 2,2 δισ. για τη χώρα μας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δίνει γραμμή» για πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 και εφεξής. Περιγράφει όμως και τα «κρυφά μέτρα» της περιόδου 2013-2014, ύψους 29 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και την περικοπή συντάξεων! Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επανακαθορισθεί και απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες προσαρμογής για πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ για το 2014 (έναντι πρόβλεψης 2,8% ως τώρα) με την προσδοκία ότι το πλεόνασμα αυτό δεν θα πέσει κάτω από το 4% έως το 2020. Για το 2012-13, οι συμφωνημένοι στόχοι του προγράμματος θα διατηρηθούν. Ωστόσο απαιτείται σημαντική προσπάθεια από φέτος κιόλας: μέτρα 8% του ΑΕΠ για τους στόχους της διετίας 2011-12 (περίπου 16 δισ. ευρώ) και επιπλέον 6% του ΑΕΠ (άλλα 13 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-14, ώστε να επιτευχθεί τότε πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ.

Μαχαίρι σε συντάξεις

Ποια είναι τα νέα μέτρα του 2011-2012; Η έκθεση περιγράφει τους βασικούς άξονες και από πού θα εξοικονομηθούν τα ποσά: – επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 8 δισ. το 2012, κυρίως από περικοπές φοροαπαλλαγών και περίπου 4 δισ. ως το 2012 από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ (ειδικός φόρος στα ακίνητα). – συνολικά 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ από περικοπή δαπανών συντάξεων (pension spendings) με το βάρος να πέφτει κατά τα 3.4 στις κύριες συντάξεις και δευτερευόντως στις επικουρικές. Και όλα αυτά σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, με ύφεση 6% το 2011 και 3% 2012 και την ανεργία στο 17% φέτος και στο 19% το 2012! Στην αγορά εργασίας προβλέπεται επανεξέταση των παραμέτρων του εργασιακού. Πριν το τέλος του έτους, οι αρχές προτίθενται να ανοίξουν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την εθνική συλλογική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφεται από τα κύρια συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτών, αντιπροσωπεύει ένα «πάτωμα» και μια «άγκυρα» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) για τις μισθολογικές συμβάσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. Οι συντάκτες της έκθεσης-πλαίσιο τονίζουν ότι «ενώ η διατήρηση ενός ελαχίστου μισθού και βασικών όρων ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους είναι υψίστης σημασίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού -που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και είναι σχετικά υψηλό- θα πρέπει να επανεξεταστεί». Οι συντάκτες της έκθεσης όμως τονίζουν πως απαιτείται να επιτευχθεί συμφωνία και με τους κατόχους ομολόγων για το νέο PSI. Όπως τονίζουν «η προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει». Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 187% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί σε 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Το αμιγώς εξωτερικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 128% του ΑΕΠ το 2012 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Μένει η ύφεση

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας ύφεση 5,5% – 6% για το 2011 και 2,7 – 3% για το 2012. Όπως τονίζεται, με σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών σε μια ανταλλαγή χρέους με στόχο το 50%, με ένα «χαμηλό» κουπόνι των νέων ομολόγων και με στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτόκιο της τάξης του 4% τοις εκατό, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει σε 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (το μέγιστο επίπεδο που κρίνεται βιώσιμο για την πρόσβαση της χώρας στην αγορά ομολόγων). Ωστόσο, αν είναι πιο μικρή η συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους σε καθαρά εθελοντική βάση, το χρέος θα μπορούσε να «κολλήσει» στο 145% του ΑΕΠ το 2020. Έτσι η εξασφάλιση μιας βιώσιμης κατάστασης στο χρέος, θα εξαρτηθεί από το αν οι διαπραγματεύσεις PSI πετύχουν το στόχο για απομείωση 100 δισ. του χρέους, εφόσον υπάρξει καθολική συμμετοχή.

Το υπουργείο Οικονομικών

Δεν συζητήθηκαν νέα μέτρα για το 2012 στην πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους ελεγκτές της τρόικας τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Διευκρινίζεται ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε πως η εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο από το 2013 ως το 2015 (7 δισ. σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις) θα γίνει το καλοκαίρι του 2012. “Δεν είναι δυνατόν οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011 να θεωρηθούν ως χαρακτηριστικές και αντιπροσωπευτικές, γιατί πρόκειται για μία περίοδο με πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και πολλές έκτακτου χαρακτήρα εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως ήταν οι δύο διαδικασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η υποβολή της πρότασης για το δημοψήφισμα, η αλλαγή στην Κυβέρνηση, κ.ο.κ.” σημειώνεται.

Ερώτηση Τσίπρα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατέθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι προσήλθε στη Σύνοδο χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, συντάχτηκε με τις γαλλογερμανικές απόψεις και υπαινίχθηκε ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα. «Ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε σαφέστερος και δήλωσε πως θα χρειαστούν οπωσδήποτε νέα μέτρα» αναφέρει. Ο κ. Τσίπρας ρωτά, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό αν σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση, νέα επαχθή και αντικοινωνικά μέτρα, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Επίσης ρωτά τον πρωθυπουργό αν θεωρεί ότι νομιμοποιείται η παρούσα τρικομματική και άνευ λαϊκής εντολής κυβέρνηση, να λάβει νέα μέτρα, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι μια τέτοια επιλογή θα βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση. «Θεωρεί ότι τα μεγάλα εισοδήματα και μεγάλες κινητές και ακίνητες περιουσίες στη χώρα μας φορολογούνται επαρκώς, ώστε να αναζητηθούν εκ νέου πόροι από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα; » Θεωρεί εφικτό το στόχο για έλλειμμα 0,5% στον προϋπολογισμό χωρίς την κατάρρευση των δημοσίων δαπανών και τη συνεπακόλουθη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους;».

ΚΚΕ: Προαποφασισμένα

Αποφασισμένα πριν από την κρίση είναι “τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων, τα προηγούμενα και τα νέα”, καθώς όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ “αποτελούν στρατηγική επιλογή των αστικών κομμάτων για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων”. Και προσθέτει: “Είναι απάτη ότι τσακίζουν όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί η κρίση και το χρέος. Τι σχέση έχουν με την αποπληρωμή του χρέους η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το τσεκούρωμα των βαρέων και ανθυγιεινών, οι αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Παιδεία και άλλα βάρβαρα μέτρα;”. “Η κρίση που υπάρχει είναι καπιταλιστική και όχι χρέους, ενώ τα μνημόνια επιβάλλονται κυρίως για να εξασφαλίσει το κεφάλαιο αυξημένη κερδοφορία. Μόνη λύση είναι η έξοδος από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος”, καταλήγει.

ΔΗΜΑΡ: Διαλύουν την κοινωνία

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κατάργησης του κατώτατου μισθού και μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εκφράζει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά. Ειδικότερα, σημειώνει ότι “οι εισηγήσεις της τρόικας για απολύσεις, κατάργηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι επιλογές που διαλύουν την κοινωνία, καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, επιτείνουν την ύφεση και δεν διαμορφώνουν προοπτική εξόδου από την κρίση” Και προσθέτει: “Η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει δεκαετίες πίσω επειδή ακραίοι συντηρητικοί εγκέφαλοι θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη σε απόλυτο αδιέξοδο”.

Οι επαφές για το PSI

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών για το PSI σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες και το οποίο επικαλείται το Reuters.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

«Στην Ελλάδα δόθηκε μια πρόταση (από τους ιδιώτες πιστωτές) η οποία θα εξεταστεί. Δεν απορρίφθηκε, αλλά δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί συμφωνία από σήμερα», είπε τραπεζίτης που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε χθες στην Αθήνα, παρουσία του επικεφαλής του IIF Charles Dallara, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την έκβαση του PSI», δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος αρνούμενος ωστόσο να αναφερθεί σε κανένα σενάριο, αλλά και στο διαδικαστικό των διαπραγματεύσεων, τις οποίες τις χαρακτήρισε «κρίσιμες και δύσκολες».

Όπως είπε, τόσο οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση όσο και το PSI θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2012.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου