ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ – Σαρκοζί: Έκκληση για ενότητα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες

μέρκελ-σαρκοζί-έκκληση-για-ενότητα-413774

Λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής οι Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπαρόζο έκαναν έκκληση ενότητας: «Δεν θα έχουμε δεύτερη ευκαιρία», «να εξαλείψουμε τα δομικά λάθη του ευρώ», «λύση τώρα» ήταν το μήνυμα των τριών ηγετών.

Στη Μασσαλία στη σύνοδο του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος οι τρεις συντηρητικοί ηγέτες, Άγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής να «πράξουν τα πάντα για επίτευξη δεσμευτικής λύσης».

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε σε μια δραματική έκκληση ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία» για τη δρομολόγηση λύσης στην κρίση χρέους και τη σταθεροποίηση του ευρώ διαμηνύοντας πως η αναθεώρηση των συνθηκών θα επιταχύνει τους ρυθμούς ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε την σύνοδο «ιδιαίτερα κρίσιμη», τόνισε πως η εξεύρεση κοινής λύσης είναι εφικτή και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν «λύση τώρα» στα προβλήματα της ευρωζώνης.

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά χωρίς δραματικούς τόνους, μίλησε και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία επικεντρώθηκε στο σύνθημά της «θέλουμε έργα και όχι λόγια», στο σχέδιο «αλλαγής των συνθηκών και χρεόφρενο» και δήλωσε πως «είναι πεπεισμένη» για την αποτελεσματικότητα της συνόδου.

Η σύνοδος θα αποτύχει, αλλά η ευρωζώνη θα επιβιώσει

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σε δείγμα 50 οικονομολόγων με ερώτημα το μέλλον της ευρωζώνης και την έκβαση της συνόδου απάντησαν ότι «η ευρωζώνη θα επιβιώσει, αλλά η σύνοδος θα αποτύχει». Στο πρώτο σκέλος της ερώτησης οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα κράτη-μέλη «θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην ΟΝΕ», διότι συνειδητοποιούν πως η κατάρρευσή της θα ήταν «βουτιά στο άγνωστο» με ανυπολόγιστες συνέπειες και κόστος. Στο δεύτερο σκέλος πιστεύουν ότι αυτό που «παγιδεύει» τη σύνοδο είναι η εμμονή Γερμανίας – Γαλλίας στη τροποποίηση των συνθηκών με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης και επομένως την κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν όμως πως η Μ. Βρετανία και η Φινλανδία «θα μπλοκάρουν με βέτο» τη λήψη αποφάσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα, εάν δεν διασφαλιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα. Θα δώσει τελικά ένα αποφασιστικό μήνυμα η Σύνοδος Κορυφής;

Θα περάσει η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών που προτείνου οι Μέρκελ-Σαρκοζί με τους 27 ή με τους 17; Ή θα προκριθεί η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ για αυτοδέσμευση των κρατών-μελων στη δημοσιονομική πειθαρχία με προσθήκη στο Πρωτόκολλο 12 της Συνθήκης της Λισαβόνας;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου