ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλωσόρισε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό στο Βέλγιο η Commision

καλωσόρισε-τη-συμφωνία-για-τον-προϋπο-416162

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε χθες τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βέλγιο για την προώθηση μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό, η οποία ανοίγει τον δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής παράλυσης.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

Η βελγική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της για τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή της ΕΕ ως τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το Σάββατο το Βέλγιο σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012, κάτω από το όριο του 3% που ορίζει η ΕΕ.

Ο Ρεν καλωσόρισε επίσης το γεγονός ότι η συμφωνία έχει στόχο να «ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω (δημοσιονομική) προσαρμογή το 2013 και το 2014», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 10%, ή 11,3 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό ήταν το τελευταίο εμπόδιο στις συνομιλίες έξι κομμάτων με στόχο να τερματιστεί η πολιτική κρίση που άφησε το Βέλγιο να κυβερνάται από υπηρεσιακές κυβερνήσεις επί 17 μήνες.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρουπό ενδέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση εντός της εβδομάδας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου