ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνομιλίες Βενιζέλου με Σόιμπλε και Ρεν

συνομιλίες-βενιζέλου-με-σόιμπλε-και-ρ-416998

Την ελπίδα ότι «έως τις 29 Νοεμβρίου θα έχουν ξεκαθαρίσει, όποτε και πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης και να τρέξουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα» εξέφρασε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας ότι για το θέμα αυτό συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του καθώς και με τον κ. Όλι Ρεν.

Επιπλέον, είπε ότι « ο έλεγχος που διενεργεί η Μπλακ Ροκ είναι έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών» και από την τελική έκθεση θα προκύψει εάν θα χρειαστεί «πρόσθετη ενίσχυσης» ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να φέρει «φορολογική ρύθμιση που θα εναρμονίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών για να μην χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια με την επανακεφαλαιοποίηση… Μπορεί να διπλασιάσουμε τον χρόνο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων».

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε ότι μετά από «μακρές συζητήσεις» που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, «δέχθηκα επιστολή που μου ζητούσε την άμεση λειτουργία του συστήματος εγγυήσεων και με παρακαλεί για να προστεθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου άρθρο που αυξάνει τις εγγυήσεις από 30 δισ. σε 60 δισ. Το έγγραφο του διοικητή είναι στη διάθεσή σας όπως και ο κατάλογος των εγγυήσεων που έχουν δοθεί στις τράπεζες».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα ποσά που έχουν εγκριθεί από το 2008 έως σήμερα προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 155 δισ. από τα οποία είναι ενεργοποιημένα περισσότερα από 106 δις. Αναλυτικά ο υπουργός είπε «είναι 5 δισ. για προνομιούχες μετοχές, από τα οποία ενεργοποιημένα είναι περίπου 3 δισ. Εγγυήσεις 85 δισ. προς την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα- ενεργοποιημένα είναι τα 65 δισ.- , ειδικά ομόλογα 8 δισ. – ενεργοποιημένα 7,8 δισ. – , εγγυήσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδος 60 δισ.». Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε ο κ. Βενιζέλος «το τραπεζικό σύστημα είναι εγγυημένο με απεριόριστη ρευστότητα».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου