ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μας υποβάλλουν στο «μαρτύριο της σταγόνας»

μας-υποβάλλουν-στο-μαρτύριο-της-σταγ-419788

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το βλέμμα της Ελλάδας, αφού από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα καθοριστεί το μέλλον της χώρας αλλά και της κυβέρνησης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις, πάντως, δείχνουν ότι η Ελλάδα υποβάλλεται στο «μαρτύριο της σταγόνας», καθώς είναι ενδεχόμενο ούτε σήμερα να υπάρξει τελική απόφαση, αλλά μόνο ένα περίγραμμα παραπέμποντας στο μέλλον για την οριστική απόφαση ως προς το ύψος και τους όρους του «κουρέματος»

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων είναι έντονο, ωστόσο σύμφωνα με διαρροές φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη νέα δανειακή σύμβαση, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι η πολύχρονη λιτότητα και η δημοσιονομική εποπτεία.

Ένα «σκληρό πόκερ» ανάμεσα στους ευρωπαίους τραπεζίτες και την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν και κατά πόσο θα ακολουθήσει μια «σκληρή αναδιάρθρωση» του ελληνικού κρατικού χρέους, βρίσκεται εν εξελίξει στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα πόκερ με «μπλόφες» , με «ρελάνς» και με κλειστά χαρτιά, που στην παρούσα φάση απαγορεύει κάθε πρόβλεψη για τους πιθανούς χαμένους και τους κερδισμένους της παρτίδας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι χώρες μέλη της ευρωζώνης έχουν θέσει στόχο να πειθαναγκάσουν τις τράπεζες στην επίτευξη μιας συμφωνίας βάσει της οποίας θα αποδεχθούν να χάσουν περί το 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν. Προς τον σκοπό αυτό, και υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας και του ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές εξηγούν στην παρούσα φάση στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι αν δεν αποδεχθούν τώρα απώλειες της τάξεως του 50%, κινδυνεύουν αργότερα να χάσουν το 100%.

Η Εποπτεία

Η Μέρκελ προωθεί εντατικά το τελευταίο διάστημα την πρόταση περί εποπτείας, με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν ότι το θέμα- πλέον- πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς όπως υποστηρίζουν οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους, η νέα δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να είναι όμηρος της ανασφάλειας της ανά τρίμηνο αξιολόγησης της τρόικας.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρξει νέο δάνειο χωρίς επιτροπεία – ένα θέμα που τίθεται υπό τη μορφή take it or leave it.

Σε αυτή την περίπτωση, ξένοι εμπειρογνώμονες θα εγκατασταθούν στα κρίσιμα υπουργεία, έχοντας το ρόλο "επιτηρητή".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της μόνιμης εποπτείας της χώρας αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείεται- εάν το θέμα τεθεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη- να επιστρέψει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα.

Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Γαλλία ευθυγραμμίζεται με την πρόταση της Γερμανίας για μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξεως του 60%, ωστόσο με τους ιδιώτες πιστωτές να φθάνουν στην αντιπρόταση τους στο 40%, παρατηρητές στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι η λύση ενδεχομένως θα είναι κάπου στη μέση, δηλαδή στο 50%.

Αίσθηση προκαλούν επίσης οι καταγγελίες του επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο ότι το "κούρεμα" κατά 60% αποτελεί πλέον ειλημμένη απόφαση. Ο ευρωβουλευτής επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και, αντί να κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Γερμανικής Βουλής.

Στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αφορούσε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κυριάρχησε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και η σωτηρία της Ελλάδος.

Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Λόταρ Μπίνσκυ, υπερθεμάτισε στις αποκαλύψεις Φέρχοφσταντ, λέγοντας ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ήδη προαποφασισμένο, διερωτώμενος όμως αν μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους Έλληνες καταθέτες και τους ασφαλισμένους των Ταμείων στην Ελλάδα.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς εξέφρασε την ελπίδα το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπεράσει το 50%, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν σε κοινοτικό επίπεδο.

Εκτιμήσεις

Η Ευρωζώνη ζήτησε από τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν μία μείωση κατά 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times που επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες επενδυτές, η μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών.

Η διαφορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία προέβλεπε μείωση της παρούσας αξίας των ομολόγων κατά 21% και δεν υποχρέωνε τους επενδυτές να αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας τους, καθώς είχαν την επιλογή της ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές, έχουν δεχθεί μία μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ομολόγων τους και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

Επιπλέον, το IIF ζήτησε να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μία μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους με τον όρο ότι αυτή θα γίνει σε εθελοντική βάση (με τη συμφωνία, δηλαδή, των επενδυτών).

Η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσθέτει το δημοσίευμα, έδωσαν το "πράσινο φως" στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωζώνης Βιτόριο Γκρίλι να ζητήσει από τις τράπεζες το "κούρεμα" των ομολόγων, προσχωρώντας στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου