ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη μέχρις εσχάτων… για το «ξύρισμα»

μάχη-μέχρις-εσχάτων-για-το-ξύρισμα-419894

Μάχη μέχρις εσχάτων για το ύψος του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Μέρκελ που επιμένει για ποσοστό μέχρι και 60%. Έντονη αντίδραση των τραπεζών που δηλώνουν ότι θα δεχθούν κούρεμα μέχρι 40% διαφορετικά απειλούν την Ελλάδα με χρεωκοπία. Χθες ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος που παραμένει στις Βρυξέλλες για διάφορες διαπραγματεύσεις ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τους έλληνες τραπεζίτες.

Ο κ. Βενιζέλος τους έκανε γνωστό ότι αποφασίζεται κούρεμα σε ομόλογα αξίας 205 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τους έλληνες τραπεζίτες να συνειδητοποιούν πως τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν ουσιαστικά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένα "κούρεμα" των ομολόγων της τάξεως του 50% απαιτεί επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών περίπου 108 δις. ευρώ. Στην πλειονότητά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκασθούν να προσφύγουν σε κρατικές ενισχύσεις και στην κρατικοποίησή τους, καθώς θα δώσουν, σε αντάλλαγμα, κοινές μετοχές.

Οι άγριες και σκληρές διαπραγματεύσεις που  βρίσκονται σε εξέλιξη για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους με το ΔΝΤ και την Μέρκελ να τάσσονται υπέρ ενός μεγάλου κουρέματος έως και 60%, αλλά από την πλευρά τους οι τράπεζες με υποστηρικτή και τη Γαλλία να αποδέχονται ένα κούρεμα μόλις 40% σε εθελοντική βάση θα συνεχιστούν και αύριο μέχρι τη νέα σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής.

Χαρακτηριστικό των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται οι τράπεζες για να υποκύψουν σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα από το 40% είναι το γεγονός πως το ΔΝΤ άφησε να διαρρεύσει ένα Non paper, σύμφωνα με το οποίο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζητά κούρεμα πάνω από 50%.

Μάλιστα το σενάριο του ΔΝΤ γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό αφού φτάνει έως το 2030 και αναφέρει ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές το 2021.

 

Ολα τα σενάρια
 στο τραπέζι…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί εθελοντικά. Οποιαδήποτε προσέγγιση που δεν βασίζεται σε συνεργασία και περιλαμβάνει μονομερείς κινήσεις θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία και θα αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία και τις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια, επιβάλλοντας βαρύ φορτίο στον ελληνικό λαό, καθώς και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, που έχουν ήδη κάνει πολλά για να στηρίξουν την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο πιέσεις από πλευράς ΔΝΤ και Γερμανίας, αλλά και ξεκάθαρες απειλές, καθώς όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Telegraph οι ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν τις τράπεζες πως εάν δεν ενδώσουν σε ένα μεγάλο κούρεμα τότε δεν αποκλείεται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα γεγονός που θα προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωζώνης παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την αναγκαστική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI και όπως φέρεται ο ίδιος να δηλώνει το μόνο εθελοντικό στοιχείο για τις τράπεζες πλέον είναι να δεχτούν ένα κούρεμα 50% ή να έρθουν αντιμέτωπες με ένα πιστωτικό γεγονός ή χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα παρά τις απειλές και τις πιέσεις, οι τράπεζες φαίνεται πως αντιστέκονται ακόμα σε ένα κούρεμα άνω των 50%, καθώς γνωρίζουν πως από το επόμενο δευτερόλεπτο μίας τέτοιας απόφασης, όλα θα αλλάξουν για τις τράπεζες και τη λειτουργία τους.

Σκληρή στάση από
τις Τράπεζες

 
Την εντονότερη μέχρι στιγμής αντίδρασή του στην ευρωπαϊκή πρόθεση για μεγαλύτερο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος έδωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), προειδοποιώντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει με πολύχρονο αποκλεισμό από τις αγορές και η Ευρωζώνη με ανεξέλεγκτη διάχυση της κρίσης εάν η οποία διαδικασία για το ελληνικό χρέος δεν γίνει σε εθελοντική βάση.

Ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF επιβεβαίωσε πως παραμένει στις Βρυξέλλες, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το Σάββατο, το Eurogroup είχε ζητήσει από τον Βιτόριο Γκρίλι, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές.

«Κάθε προσέγγιση που περιλαμβάνει μονομερείς κινήσεις θα αναλογούσε με χρεοκοπία, θα απομονώσει την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και θα δημιουργούσε ένα τεράστιο φορτίο τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους» είπε χαρακτηριστικά ο Τσ. Νταλάρα.

Προειδοποίησε δε ότι μία τέτοια διαδικασία θα προκαλούσε επίσης «έντονη διάχυση» της κρίσης στην Ευρωζώνη, με «μεγάλο κόστος για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την αγορά εργασίας».

Τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου
Για το ύψος του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική διάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλο, και ο αναπληρωτής υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι τελικές αποφάσεις για το κούρεμα θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, την Τετάρτη. Για την ώρα τα στοιχεία δείχνουν πως, ένα "κούρεμα" των ομολόγων της τάξεως του 50% απαιτεί επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών περίπου 108 δισ. κάτι που για τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει κρατικοποίηση επί της ουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ποσοστό κουρέματος για τα ασφαλιστικά ταμεία να παραμείνει στο 21% που είχε συμφωνηθεί την 21η Ιουλίου.
Σφήνα Αυστριακών
Το κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 40 έως 50%, με την οικειοθελή συμμετοχή των τραπεζών υποστηρίζει ως μόνη βιώσιμη λύση ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Κουρίρ» και «Έστεραϊχ». Σύμφωνα με τον κ. Φάινμαν αυτή η λύση αποτελεί το «σωστό δρόμο, γιατί πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να ανασάνει και να ανοικοδομηθεί η οικονομία της, διαφορετικά η μόνη εναλλακτική λύση είναι η χρεοκοπία, που όπως υποστήριξε, θα έφερνε αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τις εξαγωγές, σε ολόκληρη την Ευρώπη, και στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Στην "Κουρίρ", ο Αυστριακός καγκελάριος τάσσεται κατά της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, υποστηρίζοντας πως μια νέα Συνθήκη δεν θα βελτίωνε την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και κατά τη κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, τονίζοντας ότι η Αυστρία δεν πρόκειται να δώσει "λευκή επιταγή".
Στην ίδια συνέντευξη, ζητά και πάλι την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές από το 2014, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι περικοπές προκαλούν μόνο ύφεση και κοινωνικό χάσμα, ενώ δεν αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Πλαφόν ζητά ο Γιούνκερ
Πλαφόν εξάλλου  στο «κούρεμα» επιχειρεί να βάλει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, βάζοντας όμως στο κάδρο την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό του Λουξεμβούργου ο επικεφαλής του Eurogroup σχολίασε ότι οι ιδιώτες επενδυτές "πρέπει να μετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο" στη μείωση του ελληνικού χρέους. "Είπαμε τον Ιούλιο πως η μείωση θα είναι στο 21%, αλλά ξεκάθαρα αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, η συζήτηση είναι γύρω στο 50%, 60%…" πρόσθεσε αναφερόμενος στο ύψος του "κουρέματος".
Ο Γιούνκερ παραδέχεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια να υποχρεωθούν οι ιδιώτες να μετάσχουν στο σχέδιο. "Εάν το επιβάλουμε τότε θα έχουμε αυτό που ονομάζεται πιστωτικό γεγονός και όλα θα καταρρεύσουν".
Ωστόσο, εάν οι τράπεζες κωφεύσουν "μπορεί να προχωρήσουμε σε μια υποχρεωτική λύση". Αλλά "το αποκλείω, δεν το επιθυμώ, θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα που θα είναι χρεοκοπημένη. Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις τράπεζες να μας σέρνουν από τη μύτη".
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου