ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθύ «κούρεμα» έως και 60%

βαθύ-κούρεμα-έως-και-60-420000

Στη σημερινή σύνοδο Κορυφής επικεντρώνεται το ελληνικό ενδιαφέρον, αφού κρίνεται το ύψος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά από την άλλη και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.
Οι διαφωνίες Μέρκελ-Σαρκοζί, που συναντήθηκαν εκ νέου χθες, προσθέτουν νέα ερωτηματικά αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι χθες αποφασίσθηκε η ενίσχυση των τραπεζών με 100 δισ. ευρώ.
Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να είναι πάνω από 50%, κάτι που ανησυχεί τις ελληνικές Τράπεζες και προκαλεί αντιδράσεις από τον ΣΕΒ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για απόδειξη αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Οι εξελίξεις έχουν και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, με τις φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό μετά τη σύνοδο Κορυφής να πληθαίνουν
Την ικανοποίησή του για την έγκριση που έδωσε το Eurogroup στην εκταμίευση της έκτης δόσης επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος το Σάββατο στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

«Η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της "21ης Ιουλίου plus"».

«Σε κάθε περίπτωση» είπε ο κ. Βενιζέλος, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα κεντρικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση του Ecofin και αναφερόμενοι στις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περί συζητήσεων για μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50% και άνω, επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

Την ίδια στιγμή, σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα «καταλήξουμε την Κυριακή σε αποφάσεις» εκφράζει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, έχοντας ξεκαθαρίσει τους πέντε άξονες στρατηγικής που θα ακολουθήσει στην κυριακάτικη σύνοδο κορυφής.
 
 
Το «κούρεμα»
 
Μία «αυστηρώς εμπιστευτική» έκθεση των διεθνών πιστωτών για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας φέρνουν στο φως οι Financial Times, αποκαλύπτοντας ότι η συζήτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά σε ένα ποσοστό 60%.

Και αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο έχει περιέλθει σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση!

Έτσι, οι πιστωτές μας θα πρέπει να αναζητήσουν ένα ποσό της τάξης των 252 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το οποίο θα διατεθεί στην Ελλάδα υπό τη μορφή νέου δανεισμού, εάν δεν συμφωνηθεί ένα «haircut» του χρέους μεγαλύτερο ακόμα και από το 50%, που φέρεται να βρίσκεται επί τάπητος τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το ποσό αυτό, που υπό πιο αυστηρές συνθήκες ελέγχου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 444 δισ. ευρώ, υπερβαίνει κατά πολύ τα 109 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Άλλωστε, όπως προκύπτει από την έκθεση, για να είναι επαρκές το πακέτο των 109 δισ. ευρώ, οι ιδιώτες ομολογιούχοι πρέπει να αποδεχθούν μια απομείωση του ελληνικού χρέους, της τάξης του 60%. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και το «κούρεμα» ενός ποσοστού 50% του χρέους θα άφηνε ένα χρηματοδοτικό κενό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα, στο τέλος, δεν παραλείπει να σημειώσει τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τις αναφορές που περιλαμβάνονται στο κείμενο της έκθεσης.

Η έκθεση φέρεται να διανεμήθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το απόγευμα της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

 
100 δισ. για τις Τράπεζες
 
Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασε το Ecofin. Οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ συζήτησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το ελληνικό κούρεμα και όποιες άλλες συνέπειες από την οικονομική κρίση.

Εκεί, καθώς φαίνεται, επετεύχθη και η κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ύψους 100 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαιώνουν διαφορετικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης θα χρησιμοποιηθεί για τη «θωράκιση» των τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και θα δεχτούν τις μεγαλύτερες συνέπειες του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, σενάρια που διακινούνται κυρίως από βρετανικά μέσα ενημέρωσης, θέλουν την Ευρώπη να εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση του EFSF με επενδυτικά κεφάλαια από χώρες της Ασίας και του Περσικού Κόλπου, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη.

Τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει το EFSF κρίνονται ανεπαρκή για να καλύψουν ενδεχόμενες δανειακές ανάγκες χωρών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

 
Η σημερινή Σύνοδος
 
Περισσότερο και  από το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό της  Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, εκεί όπου οι περισσότεροι περιμένουν τουλάχιστον μια ξεκάθαρη τοποθέτηση των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών αναφορικά με το πώς προσανατολίζονται να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές στην προσέγγιση της κρίσης χρέους αγορές, επενδυτές, αναλυτές και πρωτίστως οι Ευρωπαίοι πολίτες αναζητούν μια «πειστική απάντηση» στο μείζον θέμα της τρωθείσας αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες, έγινε μία ακόμη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις και να συμφωνηθεί ο τρόπος κάλυψης των τραπεζικών κυρίως απωλειών. Είναι σημαντικό ότι στη συνάντηση αυτή ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Κομισόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Στόχος της συνάντησης να γεφυρωθεί το χάσμα που εξακολουθεί και χωρίζει Παρίσι και Βερολίνο και το οποίο άλλωστε στάθηκε η αιτία να εξαγγελθεί και δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, την Τετάρτη.
Αν σε κάτι μοιάζουν να συμφωνούν Παρίσι και Βερολίνο, κάτι που σημαίνει πως θα αποτυπωθεί και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της Κυριακής, είναι η συνταγματική κατοχύρωση του ορίου στο δημόσιο χρέος και η «μονιμοποίηση» στον έλεγχο των διαδικασιών μεταρρύθμισης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό αφορά πρωτίστως της Ελλάδας και δευτερευόντως την Ιταλία και την Ισπανία.
 
Α. Σαμαράς: «Προσοχή»
 
«Η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε ΄"πάτο στο βαρέλι". Η αναθεώρησή της, όμως, απαιτεί προσοχή, γιατί εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αναφερόμενος στη σύνοδο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα επαναλάβει στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο «κούρεμα», προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα.

«Γι’ αυτό και απαιτείται άμεσα η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ωστε να πάρει μπροστά και να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα. Ωστε να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωζώνης» κατέληξε.
Τις πάγιες θέσεις του για τα οικονομικά ζητήματα της χώρας μας εξηγεί και στους Γερμανούς ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με άρθρο του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου