ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πέντε στόχους στη Σύνοδο Κορυφής

με-πέντε-στόχους-στη-σύνοδο-κορυφής-420161

Σε ραντεβού στα  τυφλά εξελίσσεται η σύνοδος  κορυφής της Κυριακής. Η Αθήνα  ακόμη δεν έχει πάρει από τους εταίρους της το σχέδιο διάσωσης που αναμένει. Αντίθετα, ακούει αντιφατικές δηλώσεις ότι δε θα πρέπει να περιμένει πολλά ή πως το κούρεμα θα ξεπεράσει το 40%. Αποτέλεσμα είναι ο πήχης των προσδοκιών να μειώνεται, αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας να χτυπά κόκκινο.

Γεγονός που τροφοδοτεί τις αντιδράσεις που προκαλούνται  από τα μέτρα και λειτουργεί διαλυτικά για τη συνοχή της κοινωνίας και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος  να πιέσει τα πράγματα.

Σύμφωνα με μία εκδοχή ο πρωθυπουργός θα απαιτήσει «λύση τώρα». «Αλλιώς δε θα μπει στο αεροπλάνο της επιστροφής» δήλωσε συνεργάτης του. Το μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικότερα το Βερολίνο και το Παρίσι είναι σαφές: «ότι δε μπορεί η χώρα μας με ένα ελάχιστο ποσοστό του ευρωπαϊκού χρέους στο λαιμό της να συνεχίσει να είναι στη λαιμητόμο»!

Το μήνυμα αυτό εστάλη στον κατάλογο των αποδεκτών για  μία ακόμη φορά. Όταν έγινε  γνωστή η επιλογή της τρόικας  να γράψει δύο εκθέσεις. Μία που αποδεσμεύει την έκτη δόση και μία που την… δεσμεύει, αφού εκφράζει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το 2020, γεγονός που συνιστά καταστατικό μπλόκο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα ζητά καθαρότητα και λύση τώρα» είναι η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

 
Οι πέντε στόχοι
 
Με επίκεντρο τις οικονομικές εξελίξεις και τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, συνεδρίασε χθες – πριν αρχίσει η κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τα νέα φορολογικά μέτρα-  το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής με «αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητάμε όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός εξέθεσε την εθνική γραμμή με την οποία προσέρχεται στην διαπραγμάτευση η Ελλάδα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει το κούρεμα του χρέους επισημαίνοντας ότι «απόφασή μας είναι «να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη».

«Πρώτον», είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την εθνική γραμμή, «στρατηγική μας απόφαση είναι να είμαστε και να παραμείνουμε στο ευρώ.

» Δεύτερον: αφετηρία και κεκτημένο για ό,τι συζητάμε, είναι όλα τα θετικά στοιχεία της Συμφωνίας του Ιουλίου, δηλαδή ένα νέο πακέτο στήριξης με εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, με περίοδο χάριτος, αλλά βεβαίως και με τα απαραίτητα χαμηλά επιτόκια.

» Τρίτον: να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη.

» Τέταρτον: η όποια ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία και να δώσει πια τη δυνατότητα για ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

» Πέμπτον: βασικός στόχος είναι επίσης όλες οι αποφάσεις μας να τείνουν στη στήριξη της ανάπτυξης και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως ήταν και το πνεύμα των αποφάσεων του Ιουλίου.

Επίθεση στον Αντ. Σαμαρά.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός, επανέλαβε ακόμη ότι στην συνάντησή του την Τρίτη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, του επανέλαβε την πρόσκληση του να ταξιδέψουν μαζί στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι δεν ευσταθεί η κατηγορία περί μη ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική μας γραμμή, αυτή την έχω πει και δημόσια, την επανέλαβα και κατ’ ιδίαν [στον Αντ.Σαμαρά]. Κατά συνέπεια, ούτε και εκεί ευσταθεί οποιαδήποτε δικαιολογία».

Επιτέθηκε δε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να μείνει έξω από το χορό, να μην αναλάβει τις ευθύνες. Θέλει να διατηρήσει την ελευθερία να λέει ό,τι θέλει, ίσως και ό,τι να ‘ναι. Είναι κρίμα για τη χώρα».

Επισήμανε στη συνέχεια ότι «δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίσιμο και κομβικό σημείο, είναι η Ευρώπη πια αυτή που βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο και κινδυνεύει να παρασύρει και την παγκόσμια οικονομία.

» Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις του Ιουλίου, οι πολύ θετικές για την Ελλάδα, είναι η βάση πάνω στην οποία διαπραγματευόμαστε. Αποδείχτηκαν, όμως, σε ό,τι αφορά μια συνολική προοπτική της Ευρώπης, ανεπαρκείς. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο, λόγω της αδυναμίας της να δει εγκαίρως την πραγματική διάσταση της κρίσης -δηλαδή ότι υπάρχουν συστημικά προβλήματα- και να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η μικρή φωτιά έγινε πυρκαγιά πανευρωπαϊκών διαστάσεων. Είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα σήμερα» και πρόσθεσε ότι «εμείς κάνουμε το καθήκον μας, μεταξύ άλλων, ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο, όχι μόνο για να μην κινδυνεύσει η 6η δόση, αλλά για να είμαστε και σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, σε μια κρίσιμη, ίσως την πιο κρίσιμη – και ελπίζουμε οριστική – διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον για το μεγάλο θέμα του χρέους».

Παραταύτα, σε ό,τι αφορά τις έντονες διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι και οι απεργίες και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες έχουν μια πραγματική βάση. Δεν είναι μόνο κάποιοι προνομιούχοι που αντιδρούν, επειδή χάνουν προνόμια». Αλλά επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα, τα διάφορα συμφέροντα που αντιστέκονται, να χτυπήσουμε αποφασιστικά την αδιαφάνεια και την ανομία».

 
Δεν αναβάλλεται
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την Κυριακή σε βάθος μία συνολική λύση για το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη αλλά δεν θα λάβουν οριστικές αποφάσεις πριν από μία δεύτερη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη, αναφέρει κοινό ανακοινωθέν του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ.

Επιπλέον, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στο ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινή οικονομική διακυβέρνηση, μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση, νέα μέθοδο λειτουργίας για τον EFSF και σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Κατηγορηματικά διέψευσε την αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής ο Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ Όλι Ρεν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει να αναβάλει τις συνόδους των ηγετών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Ρεν, διαψεύδοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο  το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt πως η Γερμανία ενδέχεται να καθυστερήσει τη σύνοδο λόγω διαφωνιών με τη Γαλλία για τον τρόπο μόχλευσης του EFSF.

Άγνοια για την ύπαρξη αιτήματος αναβολής της Συνόδου εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Αυστρίας, την ίδια ώρα που νεότερο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters κάνει λόγο ακόμη και για πραγματοποίηση δεύτερης Συνόδου Κορυφής την άλλη Κυριακή με σκοπό Γαλλία και Γερμανία να συμφωνήσουν οριστικά και αμετάκλητα στην ενίσχυση του EFSF και στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. 

Πάντως στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο πως όχι μόνο δεν έχουν επίσημη πληροφόρηση για μη τέλεση της Συνόδου, αλλά αντιθέτως η ελληνική αποστολή ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την συνάντηση του Εurogroup και τις εργασίες της συνάντησης κορυφής των ηγετών το σαββατοκύριακο.

Ακόμη, ο πρέσβης της Ελλάδας στη μόνιμη αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για αναβολή.

 
Γερμανικό σχέδιο
 
Τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε έναν ευέλικτο μηχανισμό για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους προβλέπει το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο σε Γερμανούς βουλευτές.
Ειδικότερα, το σχέδιο που περιγράφει έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από το EFSF, προβλέπει ότι το Ταμείο θα μπορεί να αγοράζει κρατικό χρέος απευθείας από χώρες που εκδίδουν νέα ομόλογα ή από τις αγορές.
Για τις αγορές χρέους στις αγορές θα απαιτείται προηγουμένως αίτηση και έγκριση από την Επιτροπής Εργασίας του Eurogroup (EWG) και το Δ.Σ. του EFSF.
Στο νέο του ρόλο, το EFSF θα αντικαταστήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στις αγορές των κρατικών ομολόγων, αλλά το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου θα είναι πιο περιορισμένο. Το EFSF, για παράδειγμα, θα επιτρέπεται να αγοράζει ομόλογα στις αγορές που έχουν εκδοθεί μόνο από τον δημόσιο τομέα.
Για την πρωτογενή αγορά, οι αγορές του EFSF θα περιορίζονται σε χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης ή λαμβάνουν προληπτική χρηματοδότηση και θα μπορούν να φτάσουν μέχρι το 50% του συνόλου της δημοπρασίας.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά θα απαιτούν προηγουμένως την έγκριση των υπουργών Οικονομικών.
Μια τέταρτη επιλογή θα επιτρέπει στο EFSF να προχωρά σε περιορισμένη μόχλευση του ενεργητικού του. Το ταμείο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα ομόλογα σαν εγγύηση για να αντλήσει ρευστότητα σε συμφωνίες επαναγοράς (repurchase agreements) με τις εμπορικές τράπεζες.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημειώνεται ότι τα δάνεια προς τις τράπεζες θα αντιμετωπίζονται όπως τα συμβατικά δάνεια, ενώ προηγουμένως θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών έπειτα από νέο γύρο τραπεζικών stress tests.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου