ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή σήμερα η λίστα φοροφυγάδων

στη-βουλή-σήμερα-η-λίστα-φοροφυγάδων-420230

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα δοθεί στη δημοσιότητα. Στη λίστα περιλαμβάνονται 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, από τους οποίους οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά, έχουν οφειλές 37 δισ. ευρώ και χρωστούν περίπου το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αρχικά θα κατατεθεί η λίστα με όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η λίστα δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, παρά το γεγονός ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε το «πράσινο φως» με επτά περιορισμούς για τη δημοσιοποίησή της.

Αποτελούν δε το 1,6% των φοροφυγάδων και οι οφειλές τους είναι από 150.000 ευρώ και άνω.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, με τους 716.000 να οφείλουν ποσά μέχρι μόλις 3.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει στη Βουλή τη λίστα με τα ονόματα των φυσικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ επισήμανε ότι στη λίστα θα έχουν πρόσβαση μόνον οι βουλευτές.

Προανήγγειλε εξάλλου τη δημιουργία λογαριασμού κοινωνικής εξισορρόπησης .

Τα έσοδά του θα προέρχονται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα διατεθούν για την κάλυψη των πληγών που έχει προκαλέσει στους πιο αδύναμους το σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Στη Βουλή θα κατατεθούν επίσης τα στοιχεία όσων το 2009 κατέθεσαν άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Στη λίστα σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν υπάρχουν ονόματα βουλευτών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου