ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» του χρέους άνω του 60% προανήγγειλε ο Γιούνκερ

κούρεμα-του-χρέους-άνω-του-60-προανήγγ-420778
«Κούρεμα» του χρέους από 60% και άνω προανήγγειλε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δημιουργώντας νέα δεδομένα στην όλη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας χθες αργά το βράδυ στην αυστριακή τηλεόραση όταν ρωτήθηκε εάν πράγματι γίνεται συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% αποκάλυψε ότι οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν «κούρεμα» του χρέους πολύ πιο πάνω. «Πάμε σε ένα κούρεμα» πολύ μεγαλύτερο του 60% φέρεται να επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, τροφοδοτώντας έτσι νέα σενάρια όσον αφορά στη «λύση» που αναζητείται στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ συνάντηση το πρωί της Πέμπτης θα έχουν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι στις Βρυξέλλες, ενώ όπως έγινε γνωστό νωρίς το απόγευμα, η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να γίνει στις 16 και 17 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αναβλήθηκε για τις 23 του μηνός .

Πίσω από την αναβολή, σύμφωνα με αναλυτές, κρύβεται η γαλλογερμανική διαμάχη σχετικά με την Ελλάδα. Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ Επίσκεψη εξάλλου στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί στις 5 Δεκεμβρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.προσανατολίζεται πλέον σταθερά υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50%-60%, ο Νικολά Σαρκοζί βάζει φρένο σε αυτό. Ο γάλλος πρόεδρος θέλει να κερδίσει χρόνο έως ότου οι γαλλικές τράπεζες, που διαθέτουν πολύ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τις γερμανικές, θα έχουν «ξεφορτωθεί» το μεγαλύτερο μέρος τους. Διαφορετικά, φοβάται, οι δυσανάλογα επιβαρυμένοι γάλλοι τραπεζίτες θα ηττηθούν στο μελλοντικό ανταγωνισμό με τους γερμανούς.

Εν όψει της συνάντησης της Πέμπτης με τον κ. Ρομπάι, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας Ανδρ. Λοβέρδο, την υπουργό Παιδείας Άν. Διαμαντοπούλου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη, τον υπουργού Εσωτερικών Χ. Καστανίδη και τον υπουργό Υποδομών Γ. Ραγκούση για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κρίση χρέους κορυφώνονται καθώς οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ετοιμάζονται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής -η οποία αναβλήθηκε για τις 23 Οκτωβρίου με απόφαση του Χερμάν βαν Ρομπάι τη Δευτέρα- και τα έκτακτα συμβούλια Eurogroup και Ecofin που θα προηγηθούν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφεραν μετά την συνάντησή τους την Κυριακή ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ και πάντως έως τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, στις 3-4 Νοεμβρίου.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Eurogroup και το Ecofin.

«Γαλλογερμανική λύση με τη συμφωνία των εταίρων»

Χθες επίσης ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εργάζονται σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά δεν θα είναι μία πανάκεια για τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι πεπεισμένες ότι αυτό θα είναι μία συνεισφορά στην Ευρωζώνη για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να δράσει, και εννοώ συνεισφορά, όχι η θαυματουργός θεραπεία που όλοι συνεχίζουν να ζητούν», είπε.

Τονίζοντας ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί βρίσκονται «σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους», ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου σημείωσε πως «το σχέδιο θα το οδηγήσουν Γερμανία και Γαλλία, φυσικά πάντα σε με τη συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά με “αφετηρία” τις δύο αυτές χώρες».

Ερωτηθείς για το αν ζητηθεί η γνώμη της Ελλάδας για τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου, είπε ότι αυτό «θα περιλαμβάνει μέτρα για την ευρωζώνη ως σύνολο και τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά, όχι μέτρα για μία μόνο χώρα».

Νέα παρέμβαση Ομπάμα
Εξάλλου την «πλήρη στήριξή» του στη γαλλογερμανική στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα

Στο επίκεντρο της G-20

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της G-20 στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την διάδοσή της σε άλλες χώρες.

Σε επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφεραν ότι στη Σύνοδο της G-20 θα πρέπει να απασχολήσουν και οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επιφέρουν για την παγκόσμια ανάπτυξη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αναδυόμενες οικονομίες.

«Η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Κάννες. Η εκτίμηση των εταίρων μας στο G-20 είναι ότι εάν η Ευρώπη δεν επιλύσει την κρίση χρέους θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να τους δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες», είπαν οι δυο ηγέτες.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι πρόσθεσαν ότι μερικές από τις οικονομικές ανισορροπίες που προϋπήρχαν της κρίσης χρέους συνεχίζουν να υφίστανται, αναφερόμενοι στο υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα και στην έλλειψη αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ.

«Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη συζήτηση για τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες. Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

στον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με το γραφείο του Νικολά Σαρκοζί.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που συνομίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τόσο με τον γάλλο πρόεδρο όσο και με τον βρετανό πρωθυπουργό, επανέλαβε την έκκλησή του για αποφασιστική δράση από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για ανάσχεση της κρίσης.

Σύμφωνα με το Παρίσι, ο Νικολά Σαρκοζί παρουσίασε στον Μπαράκ Ομπάμα τα αποτελέσματα της συνάντησής του στο Βερολίνο με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και «υπογράμμισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συμφωνήσει να προσφέρουν μια συνολική και διαρκή λύση στις δυσκολίες της ζώνης του ευρώ, πριν από τη σύνοδο κορυφής του G20 στις Κάννες στις 3 και 4 Νοεμβρίου».

Ο αμερικανός πρόεδρος «εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για τη στρατηγική, που χάραξαν η Γαλλία και η Γερμανία για την επίτευξη συνολικής λύσης για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε επαφή κατά τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο της G20 στις Κάννες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου