ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρές απαιτήσεις από τη Μέρκελ

σκληρές-απαιτήσεις-από-τη-μέρκελ-421997

 

Η τύχη της 6ης δόσης του δανείου, η έλευση της τρόικας και η συνέχιση της βοήθειας για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, κρινόταν ουσιαστικά χθες βράδυ, στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Μέρκελ και την ιδιαίτερη συζήτηση που θα είχαν στη διάρκεια του βραδινού δείπνου.

Νωρίτερα χθες βράδυ, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέληση της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα, έχοντας πάρει προηγουμένως τη διαβεβαίωση του Έλληνα πρωθυπουργού, στην ομιλία του στους Γερμανούς βιομήχανους, ότι θα παρθούν όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα από την Ελλάδα.

Η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να βοηθήσει, όμως η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις της δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πριν από το επίσημο δείπνο με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στις κοινές τους δηλώσεις, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την πλήρη εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αναγνωρίζει πως οι αδυναμίες του ενός είναι αδυναμία όλων, και η δύναμη του ενός είναι δύναμη όλων, τονίζοντας: «Περιμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα και μετά θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τη βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για το task force (την «Ομάδα δράσης» με τεχνοκράτες της Κομισιόν), υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Γ. Παπανδρέου: Πιστή τήρηση των μέτρων

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ισχυρή, όπως είπε, πολιτική βούληση της κυβέρνησης για αλλαγές και πιστή τήρηση των μέτρων.

Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για το task force, γιατί, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από την τεχνογνωσία για να μπορέσει να αναδείξει «τις δυνάμεις και τα πλεονεκτήματά μας».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «κακοφωνία σε διεθνές επίπεδο» που δημιουργεί ανασφάλεια, ενώ σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είπε ότι η Ελλάδα από την πλευρά της «κάνει ό,τι μπορεί» και πως οι αποφάσεις «έδειξαν την αποφασιστικότητά μας σε συλλογικό επίπεδο».

Στη σκιά της τρόικας

Όλες αυτές οι συνομιλίες είναι βέβαια υπό τη σκιά της τρόικας, η οποία κρατά προφανώς και το κλειδί των εξελίξεων στο Βερολίνο. Από τις τρεις αποφάσεις-κλειδιά που σχεδιάζει να πάρει η γερμανική κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, μόνο η μία είναι χρονικά προσδιορισμένη: Εκείνη για την ενίσχυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF, η οποία θα ληφθεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι υπόλοιπες δύο βρίσκονται στον αέρα. «Το πότε θα αποφασίσουμε για την καταβολή της έκτης δόσης εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε θα καταθέσει το πόρισμά της η τρόικα» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. «Μέχρι τότε θα είναι δεμένα τα χέρια μας».

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. «Η απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο στη βάση των αριθμών που θα παραθέσει η τρόικα» είπε. «Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να φέρουμε το θέμα στη Βουλή».

Και ακόμη περισσότερο: Από τους υπολογισμούς της τρόικας θα εξαρτηθεί και το αν το πακέτο θα έχει την ίδια μορφή με εκείνη που καθορίζει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. «Η συμφωνία αυτή βασίστηκε στους αριθμούς που είχαμε στα μέσα Ιουλίου» λέει ο ίδιος. «Αν λοιπόν οι σημερινοί αριθμοί αποκλίνουν δραματικά από τους παλιούς, τότε μπορώ να φανταστώ, θεωρητικά τουλάχιστον, μια αλλαγή της συμφωνίας στη νέα αριθμητική βάση».

Από την άλλη βέβαια, τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά. Τα ελληνικά ταμεία, όπως δηλώνει η Αθήνα, θα έχουν αδειάσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αν λοιπόν η τρόικα δεν θέλει να εξωθήσει την Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να έχει δώσει μέχρι τότε το πράσινο φως για την εκταμίευση της έκτης δόσης – βάζοντας συνάμα και τη βάση για την ψήφιση του (αναμορφωμένου ή μη) δεύτερου πακέτου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου