ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα η απόφαση για την 6η δόση

στον-αέρα-η-απόφαση-για-την-6η-δόση-422097

Δεν θα επικυρώσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου για την Ελλάδα το Eurogroup που συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, λέγοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, αν και υποστήριξε ότι θα φθάσει "σύντομα".
Στο μεταξύ έρχεται νέο «Κούρεμα» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% ως απόρροια της εφαρμογής του νέου μισθολογίου. Τις νέες περικοπές, το  ψαλίδισμα συντάξεων κύριων και επικουρικών, καθώς και περικοπές στις φοροαπαλλαγές αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011, περιλαμβάνονται στα μέτρα που ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας προχθές βράδυ σε εκδήλωση του IIF στη Νέα Υόρκη.
 
 
Πακέτο μέτρων 7 δισ. ευρώ
Οπως χαρακτηριστικά είπε τα πρόσθετα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ (προσεγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ).Σύμφωνα με τον υπουργό τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν: Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα. Επίσης μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό (μέσω και της μεταρρύθμισης στα επικουρικά ταμεία) που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011 Την εισαγωγή ένα τέλους ακινήτων που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, επεσήμανε, ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζουμε να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου μέχρι το 2014 ωριμάζουν, για να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, τώρα που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και συναίνεσης, τόνισε.
Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ).
 
Μήνυμα Ολι Ρεν
«Η Ελλάδα «βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της αλήθειας… είναι η τελευταία της ευκαιρία να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της» λέει ο Όλι Ρεν δια του εκπροσώπου του  Αμαντέο Αλταφάζ.
O Αλταφάζ διευκρίνισε επίσης σήμερα πως η επόμενη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί για τις 3 Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την εκταμίευση της 6ης δόσης καθώς το θέμα θα συζητηθεί αργότερα.
Ο ίδιος επιχείρησε να αποδεσμεύσει τη συζήτηση για τη διεύρυνση του EFSF με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως η ενίσχυση του μηχανισμού δεν θα προκαλέσει την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας.

Πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί χρόνος στους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ έσπευσε να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα δείξει πως προτίθεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. "Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα" πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως "ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει αντίκτυπο στη Λισαβόνα, το Βερολίνο, το Ελσίνκι, την Μπρατισλάβα, το Λονδίνο, την Ουάσιγκτον, το Πεκίνο και ούτω καθεξής".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου