ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται οι υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις

ερχονται-οι-υποχρεωτικές-απαλλοτριώ-422411

Οι πλειστηριασμοί αποτελούν το μεγάλο αγκάθι για την ταχεία προώθηση των περιφερειακών προγραμμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και για το θέμα αυτό ετοιμάζεται συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτό αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τετάρτη ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από τις επαφές που είχε ο επίτροπος με τους περιφερειάρχες τις δύο προηγούμενες μέρες προέκυψε ότι μπορούν μέχρι τέλος του έτους να προωθηθούν περίπου 100 έργα, δηλαδή μπορούν να προωθηθούν πέντε έργα ποιότητας και από τις 13 περιφέρειες.

Έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το μέσο κόστος των απαλλοτριώσεων στην Ευρώπη είναι 2% με 3%, ενώ στη χώρα μας φτάνει ή και ξεπερνάει το 10%, γεγονός που δημιουργεί εμπλοκές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι ήδη ετοιμάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοθετική ρύθμιση για τις υποχρεωτικές απαλλοτρώσεις και, σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα εκτέλεσης της διαδικασίας και το κόστος της, θα βρεθεί μια «ενδιάμεση λύση», μέχρι να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση του ζητήματος.

Η λίστα των έργων, στα οποία κατέληξαν οι περιφερειάρχες με τον επίτροπο Χαν, περιλαμβάνει συνολικά 151 έργα, προϋπολογισμού 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 107 είναι περιφερειακά και τομεακά, συνολικού προϋπολογισμού άνω των εννέα δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ γνωστοποίησε πως για την ταχύτερη προώθηση των έργων θα υπάρχει πλέον ατομική ευθύνη για την εκτέλεσή τους.

Ο κ. Χαν σημείωσε ότι η χώρα μας χρειάζεται υψηλής ποιότητας επενδύσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία αποτελούν τη λύση για το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου