ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σοκ και δέος» από τα πρόσθετα μέτρα

σοκ-και-δέος-από-τα-πρόσθετα-μέτρα-422631

 

Το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την τρόικα. Πιθανή η ανακοίνωση νέων μέτρων την ίδια ημέρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν "σοκ και δέος".

Τα μέτρα που θα αποφασιστούν εξαρτώνται – σύμφωνα με πηγές – από την αναπλήρωση που θα ζητήσει η τρόικα για το έλλειμμα του 2011, το οποίο έχει ξεφύγει σημαντικά από τους στόχους.

Στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για εφεδρεία ή άμεσες απολύσεις) καθώς και οριζόντια μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 15 ως 20%.

Μείωση δαπανών κατά 30% με 40% αναμένεται από την περικοπή εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων ενώ εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις γύρω στα 1.700 ευρώ

Στην Αθήνα η συμφωνία

Η τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του Reuters που βρίσκονται κοντά στην τρόικα.

Όπως δήλωσαν, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις μετά την τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο προτού η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον επόμενο μήνα, που είναι αναγκαία προκειμένου να μην αντιμετωπίσει έντονο ταμειακό πρόβλημα.

«Θα πρέπει να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις», τόνισε ένας από τους αξιωματούχους που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Από την πλευρά της Αθήνας, πάντως, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης της Δευτέρας, που όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε «καλύτερο από το αναμενόμενο» κλίμα εκφράστηκε η ελπίδα ότι ίσως η 6η δόση κλείδωνε χθες (Τρίτη), στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα το βράδυ.

Όπως δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters «είμαστε κοντά σε μία συμφωνία» με την τρόικα, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέτρα για το 2011 και το 2012 «πρέπει να ποσοτικοποιηθούν».

Από χθες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας επεξεργάζονται περαιτέρω ορισμένα στοιχεία μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2012.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλέστηκε η ΝΕΤ, «εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αποτέλεσμα απόψε (σ.σ. χθες), την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή ή το Υπουργικό Συμβούλιο» προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις αποφάσεις, οι οποίες εν συνεχεία θα ανακοινωθούν.

Μείωση αφορολόγητου

Η τρόικα φέρεται να ζητεί περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, για το 2012 η τρόικα φέρεται να πιέσει για πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ. Σε αυτές τις εκτιμήσεις συνυπολογίζεται η πρόβλεψη για ύφεση 5,5% εφέτος.

Για το 2012, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί πέριξ του 2,5%.

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 4.000 ή τις 6.000 ευρώ, από 8.000 σήμερα, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να τονώσει τα κρατικά έσοδα και να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου στο υπουργείο εξετάζουν σειρά άλλων μέτρων και ειδικότερα την επίσπευση των μέτρων που προβλεπόντουσαν για το 2012.

Μεταξύ αυτών είναι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι οποίες ουσιαστικά θα προσεγγίσουν τις λεγόμενες εμπορικές τιμές.

Ακόμα, στο τραπέζι είναι το «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές, κατά πάσα πιθανότατα για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, η αύξηση κατά 60% των κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η αναπροσαρμογή των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα.

«Η χρεοκοπία έχει ξεκινήσει»

"Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει". Ποιος το δηλώνει αυτό; Κάποιος κινδυνολόγος; Όχι. Το λέει ο σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι η διαγραφή του 50% με 60% του χρέους- και έπειτα από μία δεκαετία "μπορεί να υπάρξει και φως στο τούνελ".

"Υπό το φως των δεδομένων, η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί", υποστηρίζει ο κ. Φουστ.

"Βασίζω την άποψή μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί τη μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων".

Σημειώνει ότι η ελεγχόμενη πτώχευση "θα ξεκαθάριζε το τοπίο, θα οδηγούσε στην επανάκτηση της σιγουριάς για τους ξένους επενδυτές και θα περιόριζε τα βάρη τα οποία θα πρέπει να επωμισθεί ο ελληνικός λαός".

Κληθείς να σχολιάσει εάν η περικοπή του χρέους θα είναι απότομη, επισημαίνει: "Δεν νομίζω ότι θα γίνει μονομιάς. Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια".

Κανένα δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ

Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι» ανέφερε.

«Η Ελλάδα δε, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι ούτε μπορεί να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Γνωρίζουμε όμως ότι τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και οι οικονομικές μας δομές συνιστούν ένα πρόβλημα για την Ευρωζώνη, το οποίο με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε οριστικά», πρόσθεσε.

Ημίωρη συνάντηση είχαν το μεσημέρι στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία και τις επιρροές που διαμορφώνονται σε σχέση με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ο κ. Πετσάλνικος, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού, ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με βουλευτές και άλλους παράγοντες της Γερμανίας, ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, τις επόμενες μέρες, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής επιδίωξε να έχει αυτό το κύκλο επαφών προκειμένου να διαμορφώσει σαφή εικόνα για την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, έτσι όπως διαμορφώνεται και πως αυτή επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου