ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα για νέα μέτρα

κυβερνητική-επιτροπή-σήμερα-για-νέα-μ-422745

Δραματικές εξελίξεις στην Οικονομία ματαίωσαν την τελευταία στιγμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωση που είχε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το «ναυάγιο» του Εκοφίν, που απέρριψε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, συγκαλεί σήμερα έκτακτη Κυβερνητική Επιτροπή. Πηγές από τις Βρυξέλλε, αναφέρουν πως χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, έχοντας διαγνώσει ότι το μέτρο της επιβολής εκτάκτου φόρου στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ενδεχομένως και να μην αποδώσει τα αναμενόμενα σε εισπράξεις, απαίτησαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τη λήψη άλλων μέτρων ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος για το 2011 στο δεσμευτικό 7,5%. Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες μείζονος κρίσης για τη χώρα, ενώ ανοίγει ένας νέος κύκλος πολιτικής κρίσης, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλήρη άρνηση της κοινωνίας να υποστεί και νέους κεφαλικούς φόρους.

Οι εξελίξεις πυροδοτούν σενάρια ακόμα και για συγκυβέρνηση, ενώ στην αντιπολίτευση πλέον δεν αποκλείουν ακόμη και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Παπανδρέου τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, εξετάζει να απευθυνθεί στους πολίτες θέτοντας το ύστατο δίλημμα: «ή τα μέτρα υλοποιούνται ή οδηγούμαστε σε άμεση χρεοκοπία».

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει μέσα από το δραματικό κλίμα που διαμορφώνεται να εξασφαλίσει κοινωνική και πολιτική συναίνεση για να περάσει τα μέτρα.

Στα όσα θα πει δημόσια θα περιλάβει και έντονη πίεση και προς τη Ν.Δ. για συναίνεση, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα πατριωτικού περιεχομένου.

Κόκκινη κάρτα από Εκοφίν

Αντιμέτωπος με ένα κάκιστο κλίμα βρέθηκε στην Πολωνία ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αμφισβήτησαν ευθέως τη δυνατότητα είσπραξης 1,5 δισ. ευρώ από τα τελευταία μέτρα, θεωρώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να εισπραχθεί το 1/3 του στόχου. Μετά από αυτά τα δεδομένα ξεκαθάρισαν και μάλιστα σε έντονο τόνο χωρίς να λείψουν ακόμη και οι σκληροί χαρακτηρισμοί ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου. Ζήτησαν ευθέως εξάλλου από τον κ. Βενιζέλο νέα μέτρα εδώ και τώρα, προκαλώντας κόκκινο συναγερμό στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στο Λονδίνο όταν έλαβε την απόφαση αυτή. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Βενιζέλο ο οποίος και του εξέθεσε το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρώπη σχετικά με την στάση χωρών- μελών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γερμανίας ως προς την τελική έγκριση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρωζώνη αλλά και την έντονη δυσφορία της Γερμανίας.

Κατόπιν τούτων και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μη μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου η παραμονή του θα ήταν πολυήμερη.

Η ακύρωση του ταξιδιού προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων και τα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία πήραν, όπως είναι φυσικό, φωτιά. Γύρω στις 17:30 το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωνε την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από το Λονδίνο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προγραμμάτιζε να εκδώσει σχετική ανακοίνωση αργότερα. Πολλοί παρατηρητές έκαναν λόγο για μείζονα κρίση η οποία απαιτεί άμεση διαχείριση. Στο μεταξύ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε πριν τις 18:00 με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη ως προς το ελληνικό πρόβλημα.

Τι λέει το Μαξίμου

Αργά το απόγευμα και μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, σύμφωνα με τον καταιγισμό των πληροφοριών μέσω του διαδικτύου αλλά και των μεγάλων εντύπων, συνεργάτες του πρωθυπουργού, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ανέφεραν πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, υπό την έννοια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ή ανανέωσης της όποιας δυναμικής και αν υφίσταται για συναινετικές διαδικασίες.

Το περιβάλλον του πρωθυπουργού εξήγησε πως ο Γιώργος Παπανδρέου, υποχρεωμένος από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία ανησυχεί, δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία για το «κλείδωμα» της συμφωνίας της 21ης Απριλίου για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα είναι τα τέλη Οκτωβρίου. Επειδή λοιπόν, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι την 31η Οκτωβρίου, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει άμεση και κεντρική διαχείριση όλων των διαδικασιών, συνομιλιών και επαφών που συνεπάγεται το κλείδωμα αυτής της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως θορυβημένη, επιμένουν οι παραπάνω πηγές, από τη διάγνωση των προθέσεων τόσο της Αντιπολίτευσης, η οποία ομιλεί περί «ανυπακοής», όσο και από την επιθετική συμπεριφορά συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, όπως της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει πολιτικό μέτωπο, αμφισβητώντας πρακτικά και άμεσα τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σε ερώτηση αν και κατά πόσο ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να απευθυνθεί στην κοινωνία μέσω διαγγέλματος, η απάντηση ήταν συγκεχυμένη. «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, μπορεί και να συμβεί και αυτό», εξηγούσαν πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου